Get Adobe Flash player

 


petak, 18 septembar 2015 20:46

Ikeino sklonište za izbjeglice i ugrožene montira se za samo 4 sata VIDEO

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Švedski gigant započeo je proizvodnju 10.000 privremenih skloništa namijenjenih onima koji su ostali bez svojih domova. Prototip skloništa Better Shelter predstavljen je 2013. godine i od tada je testiran od strane 40 izbjegličkih porodica u Iraku i Etiopiji. Dalje se razvijao u skladu sa povratnim inrormacijama korisnika i konačno je dostigao željeni kvalitet potreban za masovnu efikasnu upotrebu. Fondacija Ikea isporučivaće skloništa UNHCR-u, koji će vršiti dalju globalnu distibuciju do raseljenih porodica i zajednica.

Stavljanje potreba raseljenih porodica u srce ovog projekta sjajan je primjer kako dizajn može dobiti humanitarnu vrijednost.– rekao je Jonathan Spampinato ispred Fondacije Ikea, i dodao: “Mi smo veoma ponosni što je Better Shelter sada dostupan najugroženijima, tako da raseljene porodice i djeca mogu imati sigurnije mjesto koje mogu nazvati domom.“

Sa očekivanim vijekom trajanja od tri godine, ova skloništa su dizajnirana tako da mogu da budu trajnija i bolje izolovana od tradicionalnih izbjegličkih šatora. Better Shelter sa površinom od 17,5 m2 duplo je veći od dosadašnjih skloništa i može da primi petoro ljudi. Ove prostorno jednostavne strukture biće izgrađene od laganih polimernih termoizolovanih panela, koji se kače na čelični ram. Solarni paneli koji će biti postavljeni na krovu, davaće dovoljno energije da bi unutrašnjost mogla da se osvijetli po mraku.

Paneli, cijevi, konektori i potrebne instalacije dopremaju se na mjesto montiranja upakovani u kartonskim kutijama kao i klasičan Ikea namještaj. Potrebno je oko četiri sata da se sklonište montira, bez potrebe za bilo kakvim drugim alatima. Ova struktura može da se tokom eksploatacije unaprijedi, dodavanjem, na primjer, zemljanih zidova ili metalnog krova.

Ubrzani snimak postavljanja skloništa

gradnja.rs

1 Komentar

  • Link komentara Sreten subota, 19 septembar 2015 12:26 Napisano Sreten

    Odlicna ideja, dobar video

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish