Get Adobe Flash player

 


srijeda, 18 mart 2015 16:43

Supermoderni hibridni teretnjak jedrenjak

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

Teretni brodovi svake godine prenesu preko 90% trgovačke robe širom planete. Većinu takvih teretnjaka pokreću motori na mazut, stoga je Internacionalna maritimna organizacija (IMO)  pokrenula program po kojim će teretnjaci od 2020. pogoniti s gorivom sa najviše 0,1% sumpora. S obzirom da samo visoko kvalitetna i skupa goriva imaju maleni dio sumpora, došlo se do ideje koja bi mogla graničiti sa malom tehnološkom revolucijom. Pogledajte kako izgleda supermoderni hibridni teretnjak kojeg pogoni snaga vjetra i motor na plin. Kompanija Lade AS je pokrenula vlastiti program istraživanja od 2010. kako bi stvorila moderne teretnjake sa hibridnim pogonom.

Moderni teretnjaci jedrenjaci postaju stvarnost.

Iako je projekt Vindskip TM idejno završen, sada su na redu proizvođači brodova, ali i UN koji su sami priznali koliko se nemarno ponašamo prema okeanima. Lade AS je uspio spustiti potrošnju goriva za 60%, dok se emisija toksičnih plinova spustila za punih 80%. Zapravo ovakvi brodovi bi mogli prenositi bilo koju vrstu tereta, od tereta na točkovima do rasutog tereta ili pak putnika. Sam koncept se sastoji od tri dijela, prvo je glavni pogon na snagu vjetra. Sama konstrukcija broda je tako napravljena da služi kao veliko jedro, aerodinamični izgled omogućava jedrenje u gotovo svim uslovima, osim naravno bonace.

Iako se nekome ovakva ideja čini poput naučne fantastike vrijeme je da shvatimo kako se pozitivne promjene mogu dogoditi samo sa naprednim ekološkim tehnologijama i ogromnim zaokretima u dizajnu te poimanju kako koristiti obnovljive izvore energije. Drugi važni dio je kontrola pogona, sam brod je opremljen plinskom propulzijom (LNG motorima) koja će omogućiti pristajanje i manevre po luci te dosezanje brzine i poseban dinamični sistem koji će paliti motore tek ako snaga vjetra padne ispod zadovoljavajuće brzine.

I treći dio sistema je takozvana vremenska navigacija, naime ovakvi brodovi će uz pomoć stalne satelitske komunikacije odabirati rutu sa najefektnijim meteorološkim uslovima, uz pomoć toga će napredni brodski kompjuterski sistem odabrati najekonomičniju i najbržu rutu sa najmanjim udjelom trošenja plinske propulzije.

Naučnici Hamburškog CML-a su početkom 2015. godine završili sa stvaranjem programa koji omogućava takozvani „vremenski modularni program“ s kojim će se brodovi moći brzo i efikasno prebacivati iz početne tačke u krajnju destinaciju sa ogromnom uštedom na gorivu, bez gubitka vremena. Prije nekoliko mjeseci je objavljeno kako su u testnim tunelima svi modeli VindskioTM-a prošli sve moguće testove bez ijedne greške, te da se sada čeka odgovor najvećih transportnih okeanskih kompanija.

Za sada je poznato kako jedino Rolls Royce može proizvoditi LNG motore sa standardima koji zadovoljavaju sve zainetresirane strane, a smatra se kako će ovi moderni teretnjaci jedrenjaci putovati brzinom od 18-19 nautičkih milja na sat, te da će u sebi imati goriva za 70 dana neprekidne plovidbe.

matrixworldhr.com

2 Komentara

  • Link komentara Miki srijeda, 18 mart 2015 16:57 Napisano Miki

    Fenomenalna ideja, svaka cast!

  • Link komentara Mirko petak, 27 mart 2015 20:19 Napisano Mirko

    Ovo je..avion!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish