Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 15 mart 2015 20:13

Pariz kreće u rat protiv buke

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Pored toga što utiče na komfor i kvalitet života, zvučno okruženje je i faktor javnog zdravlja. Izloženi nivou zvuka koji premašuje graničnu vrijednost od 62 decibela tokom noći, 5% Parižana je u opasnosti od poremećaja sna. Hronična izloženost okolnoj buci može da izazove poremećaje u ponašanju i kardiovaskularne probleme. U Evropi je, prema podacima Evropske agencije za prirodnu sredinu, buka uzročnik više od 10.000 preranih smrtnih slučajeva godišnje, pri čemu oko 6.700 žrtava buke u okruženju podliježe posljedicama srčanog napada, a 3.300 njih moždanim udarima. Kad je riječ o finansijskim troškovima, posljedice koje saobraćajna buka ima po zdravlje ljudi u Francuskoj koštaju milijardu eura.

Više od 10% Parižana svakodnevno je izloženo štetnim efektima buke, ali su gradske vlasti odlučile da se sa tim problemom uhvate u koštac „naoružane“ planom koji predviđa sporiju vožnju, ograničavanje saobraćaja i obnavljanje asfalta.

Čak 231.000 Parižana potencijalno je izloženo nivou zvuka višem od 68 decibela dnevno, što je gornja dozvoljena granica. Stanovnici su na udaru štetnih zvukova generalno duž najprometnijih saobraćajnica, a naročito na obodima grada, gdje je ugroženo i 112 škola, 11 vrtića i 20 zdravstvenih ustanova. Gradsko vijeće razmatraće 16. marta plan borbe protiv buke za period od 2015. do 2020. godine, koji obuhvata 34 mjere i tri faze: procjenu, senzibilizaciju i akciju.

U fazi procjene pojačano će se mjeriti buka na putevima, biće uvedeno mjerenje nivoa zvuka koji proizvode motorcikli, a svake dvije godine sprovodiće se ankete među Parižanima. Senzibilizacija će se sprovoditi u širokoj javnosti, ali i među vozačima ambulantnih, vatrogasnih i policijskih vozila, od kojih će se tražiti da sirenu upotrebljavaju „što umjerenije“.

Planirano je i uvođenje „zone sa ograničenim saobraćajem“, za koju će postepeno biti ograničavan pristup svim vozilima koji su veliki zagađivači, a biće uspostavljena i zona rezervisana samo za pješake, bicikliste, javni prevoz i vozila snabdijevanja.

rts.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish