Get Adobe Flash player

 


srijeda, 11 februar 2015 20:20

Nekoliko savjeta za ekološko čišćenje

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Bilo da suđe perete ručno ili u mašini, postoji mnogo načina da to uradite “zelenije”. Pročitajte nekoliko savjeta uz pomoć kojih će pranje sudova biti bezbjednije i zdravije. Zato smo odlučili da vam predložimo i neke jednostavne i jeftine zamjene za tradicionalne proizvode za čišćenje pune hemikalija, ali i neke druge savjete koji će vam uštedjeti vrijeme i novac. Pritom ćete i učiniti uslugu vama i planeti Zemlji.

Deterdžente i sapune za pranje sudova ne treba birati prema vrsti i mirisu koji nam se dopada. Naime, većina tih proizvoda sadži grube i nebezbjedne hemikalije. Na tržištu i kod nas se mogu nabaviti eko proizvodi koji ne izazivaju alergijeske reakcije, osipe i astmu, a takođe su i bezbjedniji po okruženje.

Vlažne i prljave krpe mogu postati pravo leglo bakterija. U studiji koje je sprovedeno na Univerzitetu u Viskonsinu sakupljeno je oko 80 krpa iz pet gradova. Svaka krpa imala je najmanje 1.000 bakterija, a neke su imale i do milion. Fekalne bakterije su detektovane u 89 posto kuhinjskih krpa, a ešerihija koli u 25 posto. Zato se preporučuje što češće pranje ili iskuvavanje krpa koje svakodnevno koristimo. Ako niste u mogućnosti to da radite, uvek ostavite krpu da se dobro osuši. Takođe se preporučuje korišćenje posebne krpe za sudove, a posebne za brisanje ruku.

Sunđeri su još jedno mjesto koje ubrzo postane leglo bakterija. Nekada nije dovoljno samo ih iscijediti, pogotovu ukoliko ih koristimo za čišćenje posuđa za hranu. U tom slučaju preporučuje se da ih perete u mašini zajedno sa posuđem na što većoj temperaturi. Drugi način da ubijete bakterije jeste da sunđer stavite u mikrotalasnu na jedan minut.

Kada se sve preračuna - utrošena energija, voda i vrijeme, mašina za pranje sudova ipak pobjeđuje ručno pranje. Mašine koje su izrađene od nerđajućeg čelika uvijek su bezbjedan izbor zbog otpornosti na bakterije. Takođe, danas noviji modeli su izrađeni tako da troše manje energije i vode što ih čini još efikasnijim.

Sirće možete da koristite za sve i svašta. Obično alkoholno sirće, koje je jako povoljno, može da bude čudotvorno sredstvo za čišćenje. Ako želite da dobro očistite WC šolju, prije nego što legnete u krevet sipajte jednu šolju sirćeta u nju, vodeći račina da je razlijete i po stranicama. Ujutru jednostavno oribajte čistom četkom, i pustite vodu. Kako bi vam podobi od linoleuma i pločica sijali starim sjajem, operite ih mješavinom od tri litra tople vode i jedne šolje sirćeta. A za keramičke površine koristite mješavinu vode i sirćeta u razmjeri 50:50, koju ćete sipati u bočicu sa raspršivačem.

Bili biste iznenađeni šta sve može da se očistiti običnom, čistom vodom. Jednom nedjeljno u lavabo i sudoperu sipajte lonac ključale vode, jer će ovo pomoći da vam se očiste cijevi, spriječiće začepljenje i stvaranje onih ružnih krugova oko slivnika. Prije nego što se dohvatite deterdženta, uvijek pokušajte nešto da očistite samo čistom vodom i krpom - iznenadićete se rezultatima.

Ne zaboravite na kečap

Ko bi rekao da bočica kečapa može da vam posluži kao sjajan čistač? E, pa, sada znate da kečap ne mora da bude samo ukusan prilog obroku, već je i na druge načine koristan u kuhinji. Naime, njime možete odlično da oribate i očistite šerpe od mesinga i bakra. Od kečapa će vaše šerpe sijati, a to će vam uštedjeti dosta novca u odnosu na proizvode namijenjene specijalno ovoj svrsi. Jednostavno prekrijte šerpu debljim slojem kečapa, pustite da odstoji 5-20 minuta, pa uklonite sunđerom.

Ali zato zaboravite na peglu

Niko ne voli da pegla, a sada vam donosimo sjajne vijesti - to ni ne morate da radite. Odjeća može jako lijepo da se sama "ispegla" ako je okačite na sušenje dok je skroz mokra. Težina vode u tkanini će vući na dolje, i odjeća će se osušiti bez nabora. Peglanje oduzima puno vemena, ali i troši struju, a to je velikom broju slučajeva potpuno nepotrebno.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish