Get Adobe Flash player

 


petak, 23 januar 2015 20:00

Vodomjer koji štedi vodu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Sistem radi prilično jednostavno. Protokomer se postavi na vodomer i mjeri potrošnju vode. Putem kućne bežićne mreže (WiFi) šalje podatke na klaud (engl. cloud) server gdje se oni obrađuju. Aplikacija za telefon, koja se besplatno skida sa interneta, služi kao kontrolor svega vezanog za potrošnju vode u kući - može se definisati dnevni protok, ukupni protok vode, granična cijena itd. Preko aplikacije se podešavaju svi parametri rada. Ukoliko uređaj uoči veliku potrošnju vode, recimo uslijed pucanja cijevi, može se zatvoriti voda u kući uz pomoć automatskog ventila.

Vlasnici kuća odlično znaju koliko voda može napraviti problema, naročito u zimskom periodu, kada najčešće pucaju cijevi u djelovima kuće koji nisu zaštićeni. Vrlo često se desi da se to ni ne primijeti dok ne naiđe veliki račun za vodu. Evo jednog zanimljivog rješenja za te probleme. Voda, iako ne spada direktno u energente, može se smatrati resursom sa ograničenim zalihama. Svjedoci smo sve većeg zagađenja pijaće vode sa jedne strane i sve većeg nedostatka pijaće vode u pojedinim djelovima svijeta, sa druge. Uređaj o kome danas pričamo predstavlja jedno od rješenja neracionalnog korišćenja vode i prevencije nekontrolisane potrošnje (pucanje cijevi, curenje itd.). Ime uređaja je simbolično - Heroj vode (engl. Water Hero) i sastoji se od jednog protokomera, jednog automatskog ventila i aplikacije za pametni telefon.

Ovakvi sistemi nisu ništa revolucionarno, svakako. Jednostavnost je nekada i ključ uspjeha - ovaj jednostavan sistem je upravo tako i zamišljen. Nije potreban majstor za ugradnju, sve vlasnik može sam postaviti i time dodati još jedan nivo sigurnosti od nepredvidivih situacija u svom domu.

efikasnost.org

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish