Get Adobe Flash player

 


subota, 10 januar 2015 12:04

StoreDot turbo punjač

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Najnoviji model ultrabrzog punjača baterija može da napuni bateriju pametnog telefona za manje od dva minuta. Novi punjač je proizvod izraelske start-ap firme StoreDot. Prototip punjača predstavljen je prošle godine kada je bio dosta deblji od pametnog telefona, ali je sada prikazan uređaj koji je mnogo manji. Prema riječima izvršnog direktora Dorona Majersdorfa , za sve je zaslužan drugačiji pristup problemu, odnosno pravljenju baterija. Nije se išlo, kako kaže, na povećanje kapaciteta, već na promjenu interne strukture koja omogućava brže punjenje.

Treba napomenuti da se prilikom toga žrtvuje sam kapacitet baterija, koja može da izdrži pet sati nakon punjenja. Međutim, ako se ima u vidu brzina punjenja, onda neće biti ni problem to uraditi dva, tri puta dnevno.

„Potpuno smo promijenili cilj. Svi su htjeli što veći kapacitet, a niko nije razmišljao o tome da ponudi manje energije, ali da se ona brže vraća“, kaže Majersdorf.

Ipak, baterija koju nudi izraelska kompanija je skuplja od uobičajene, pa će telefon sa njom koštati oko 50 dolara više.

Sa druge strane, Majersdorf je veoma optimističan jer je ostalo još prostora za unapređivanje, a baterija sa novom arhitekturom može da se upotrijebi i u drugim uređajima, poput automobila. „Stordot“ planira da do 2017. godine razvije baterije koje će imati isti kapacitet kao i litijum-jonske. U čitav projekat uloženo je 48,5 miliona dolara, a 10 miliona je donirao Roman Abramovič.

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara Stanko subota, 10 januar 2015 19:04 Napisano Stanko

    Navijam za buducnost!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish