Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 07 decembar 2014 12:31

Njemci izmislili mašinu koja od vode stvara benzin VIDEO

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Njemački hemijski inženjeri su dokazali da se sa hemijom mnogu stvoriti čuda. Oni ovih dana završavaju sklapanje opreme koja pretvara vodu u benzin. Njemačka kompanija kaže da je razvila instalaciju koja je sposobna da sintetiše gorivo na bazi nafte iz vode i ugljen-dioksida. Ova oprema može da pretvori gasove ekstrahovane iz vode u tečno ugljovodonično gorivo.

Pentagon već radi u ovom pravcu jer želi da zadrži globalnu dominaciju u sferi energenata. Vojska SAD je potrošila oko 150 dolara po galonu na alternativno gorivo za mlaznjake napravljeno iz algi, što je mnogo više od 3 dolara po galonu koliko košta tradicionalno gorivo za avione u SAD. Iako 150 dolara djeluje kao puno za galon gasa, SAD su potrošile čitavo bogatstvo tokom svoje trinaestogodišnje kampanje u Avganistanu. Sama vojska procjenjuje da je dostavljanje goriva u udaljenu bazu koštalo bar 400 dolara po galonu. U Sunfire vjeruju da će tehnologija biti čista i da će, nakon dobijanja regulatorne dozvole, moći da je ponude na tržištu do 2016. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=oFMgLjzMIgI

"Reklo bi se da je u pitanju čudo jer ova sprava u potpunosti mijenja način na koji se do sada proizvodilo gorivo za automobile, avione i hemijsku industriju“, rekao je Nils Aldag, glavni sponzor i koosnivač Sunfire GmbH. Kompanija iz Drezdena očekuje da će ova tehnologija u velikoj mjeri uticati na buduće tržište goriva.

Instalacija na električno napajanje koristi proces po imenu Fišer-Tropšova sinteza, koji su prvi put razvili njemački hemičari Franc Fišer i Hans Tropš 1925. godine. Fišer-Tropš (F-T) reakcija elektrolizom pretvara nezapaljivi gas ugljen-dioksid, ekstrahovan iz vode, bez boje i bez mirisa i vodonik iz vodene pare u tečno gorivo poput dizela, kerozina i drugih hemijskih proizvoda. Proces konverzije se odvija u nizu reaktora na temperaturama između 150 i 300°C. Međutim, F-T tehnologija će uvijek biti skuplja od dobijanja konvencionalnog tečnog ugljovodoničnog goriva iz nafte ili uglja, upozorio je Aldag.

"Ono što je veoma dobro jeste da reakciju možete da sprovedete tamo gdje planirete da koristite gorivo“, naglasio je Aldag. To znači da neće biti potrebe za skupim transportom i infrastrukturom. Neko bi pomislio da će jeftina konvencionalna goriva uvijek držati prvo mesto, ali sve zavisi od interesa.

Dok Nils Aldag smatra da ova tehnologija ima budućnost, volja za njenu upotrebu tek treba da se pojavi. "Mislim da će ova tehnologija dugoročno uticati na geopolitiku. Ono što morate znati jeste da su kvantiteti u ovim industrijama toliko veliki da bi ova tehnologija teško mogla značajnije da utiče u kratkom vremenskom periodu“, rekao je Aldag.

webtribune.rs

2 Komentara

  • Link komentara Velisa nedjelja, 07 decembar 2014 12:50 Napisano Velisa

    Sreca pa smo mi miljama daleko od ovoga, mi jos nemamo ni auto put koji su oni gradili 1928 godine. Minimum 100 godina smo izvan napretka, mi jos uvijek razbacujemo smece a nemamo svijesti o ocuvanju energije.

  • Link komentara Ronald petak, 12 decembar 2014 21:38 Napisano Ronald

    A na našem univerzitetu glavne su teme kvantitet upisa, plate nazovi profesorima, kako što lakše dobiti partijsku titulu doktora nauka, a preduzetnički duh je osnova svakog napretka i inovacija...

    Putuj Evropo...

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish