Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 17 mart 2014 14:12

Univerzalni punjač za mobilne telefone stiže za tri godine

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

EU parlament je podržao zakonski prijedlog prema kojem će za tri godine u EU biti uveden obavezni univerzalni punjač za mobilne telefone. Iako ovaj prijedlog ima nezvaničnu podršku svih 28 članica Unije, loptica je sada u dvorištu Evropske komisije, budući da bi ona trebalo da propiše kako će univerzalni punjač izgledati, kao i uslove pod kojima će biti nametnut toj industriji. Ukoliko bude usvojen u aktuelnoj formi, ovaj zakon će se odnositi na sve radio proizvode, odnosno na bilo koju opremu koja prima ili emituje radio talase sa ciljem komunikacije, uključujući mobilne telefone, GPS sisteme, tablete itd.

Prema ocjenama Komisije, ovaj zakon je direktan odgovor na zabrinutost potrošača.

"Moramo imati univerzalni punjač za sve mobilne telefone - i svi građani su za to", izjavila je evropska komesarka za digitalni razvoj, Neli Kros. Belgijski poslanik u Evropskom parlamentu iz redova socijalista, Mark Tarabela, pozdravio je ovaj zakon.

"Želimo da natjeramo proizvođače da svoje telefone prilagode univerzalnom punjaču, što bi olakšalo život građana, ali i smanjilo troškove kupovine punjača, i spriječilo nagomilavanje elektronskog otpada", izjavio je Tarabela.

021.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish