Get Adobe Flash player

 


srijeda, 05 mart 2014 13:12

Inicijativa u Francuskoj biciklom na posao država plaća

Ocijenite sadržaj
(10 Glasova)

Francusko ministarstvo za saobraćaj namjerava nizom mjera podsticati korištenje bicikala, naročito za dolazak na posao, a to će možda biti i plaćeno. Ministar za saobraćaj Francuske Frédéric Cuvillier trebao bi danas najaviti pokretanje eksperimentalne faze sa nekoliko preduzeća o podršci zaposlenih koji na posao dolaze biciklom. Jedna firma iz Strasbourga je već prihvatila takvu inicijativu i zaposlenima obezbijedila besplatna garažna mjesta za bicikle, kacige, prsluke, alat za popravku kao i kabine za tuširanje. U Belgiji takva inicijativa je prihvaćena 1997, i pređeni kilometar biciklom se u prosjeku plaća 21 cent.

Krilatica "metro, posao, krevet" uskoro će biti zamijenjena krilaticom "bicikl, posao, krevet" obzirom na to da će Cuvillier iznijeti nacionalni plan koji favorizuje vožnju na dva točka, posebno od kuće do posla.

Koliko će se zaposlenima plaćati svaki pređeni kilometar do posla biciklom tek treba da se odluči. Na osnovu cjenovnika u Belgiji, imajući u vidu da dva miliona biciklista pređe po pet kilometara dnevno u Francuskoj, takva mjera bi francusku državu koštala 20 miliona eura.

radiosarajevo.ba

2 Komentara

 • Link komentara Stanka četvrtak, 06 mart 2014 08:13 Napisano Stanka

  Odlicno! Mozda bi se i kod nas neki odlucili za 0.21 cent po km da smanje zagadjenje a povecaju nivo zdravlja.

 • Link komentara Velisa petak, 14 mart 2014 14:33 Napisano Velisa

  U pokušaju da natjeraju stanovnike Pariza da manje voze privatne automobile, gradske vlasti francuske prijestonice proglasile su trodnevno besplatno korištenje javnog prevoza, javlja Tanjug.

  Cilj vlasti je da vozači koriste gradski saobraćaj, zbog velikog zagađenja vazduha.

  Prema riječima šefa organizacije gradskog prevoza Jeana-Paula Huchona, vožnja metroom, autobusima i tramvajima u petak, subotu i nedjelju biće besplatna zbog značajnog rizika po zdravlje stanovnika glavnog grada Francuske.

  Pariz i drugi regioni u Francuskoj su zbog zagađenja vazduha podigli uzbunu na najviši stepen, nakon što su stručnjaci upozorili na visoku koncentraciju štetnih čestica.

  Gradski oci Pariza su obećali da će javni prevoz i u budućnosti biti besplatan, ukoliko ova akcija urodi plodom.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish