Get Adobe Flash player

 


srijeda, 12 februar 2014 08:15

Najefikasniji krovni svjetlarnici koji štede električnu energiju

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Svjetlarnik u obliku kupole je izrađen od polikarbonata, a sadrži integrisani sistem za praćenje preko ogledala koje traga za najjačim izvorom svjetlosti i usmjerava je u objekat. Ovaj sistem je efikasniji od klasičnih svjetlarnika, a potreban mu je krovni otvor površine 1.6m2 da bi osvjetljavao površinu od 60 do 120m2. Klasični svjetlarnici izlažu objekat temperaturnim kolebanjima tokom zimskih i ljetnjih mjeseci, a sa Hvatačem svjetlosti se ovo ne dešava. Ovaj sistem je veoma efikasan i objezbeđuje 10 časova dnevno prirodne svjetlosti, čime se potrošnja električne energije smanjuje za do 10%.

Na tržištu postoji dosta tipova svjetlarnika koji omogućavaju osvjetljenje tamnih prostorija u objektima bez mehaničke pomoći, ali sistem LightCatcher ili Hvatač svjetlosti kompanije EcoNation je trenutno najefikasniji.

Princip rada ovog svjetlarnika svodi se na to da ogledalo integrisano u kupoli hvata dnevnu svjetlost, a prije nego što je sprovede u objekat, filtrira je i pojačava u svjetlosnom tunelu. Kompanija EcoNation iz Belgije ima i interesantan poslovni model. Oni instaliraju ove svjetlarnike na krovove komercijalnih i vladinih zgrada, finansirajući cijelu investiciju, a zatim prate uštede energije. Koliko god novca da se uštedi korišćenjem ovog sistema, dijeli se između klijenta i kompanije.

Iako Hvatači svjetlosti nisu estetski pogodni za većinu stambenih objekata, ipak mogu imati dominantnu ulogu u energetskim uštedama kod komercijalnih ili industrijskih objekata.

ekokuce.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish