Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 20 januar 2014 14:48

Proizvodnja mesa ugrožava životnu sredinu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Poljoprivreda u svijetu troši 70% raspoložive slatke vode od čega trećina odlazi na stočarstvo. Intenzivna proizvodnja mesa i mlijeka širom svijeta nanosi sve veću štetu društvu i prirodnoj sredini, upozorava se u novom izveštaju “Atlas mesa” i napominje da način na koji se danas proizvode i troše proizvodi od mesa i mlijeka treba radikalno promijeniti. Intenzivno stočarstvo odnosi znatne resurse u zemljištu i vodi i 40% svjetske proizvodnje žitarica završi u stočnoj hrani. Potrošnja mesa u SAD i Evropi stagnira dok u azijskim i drugim zemljama koje belježe brz privredni rast i povećanje srednje klase vrtoglavo raste. Godišnja potrošnja mesa po stanovniku u svijetu nešto je veća od 40 kilograma ali je u razvijenim zemljama više od dva puta veća nego u zemljama u razvoju. Za proizvodnju kilograma govedine utroši se 15.500 litara vode, koliko i za proizvodnju 12 kilograma pšenice ili 118 kilograma šargarepe. Istovremeno je da bi se napravio jedan hamburger potrebno više od 3,5 kvadratnih metara zemljišta, navodi se u “Atlasu mesa”.

Autori “Atlasa mesa” – Prijatelji Zemlje Evropa i Fondacija Hajnrih Bel (Heinrich-Böll-Stiftung), ojcenjuju da je sistem proizvodnje mesa i mlijeka loš jer zavisi od oskudnih resursa zemljišta i vode i prenosi prikrivene troškove na potrošača. Sve intenzivnije stočarstvo takođe je jedan od najvećih potrošača zemljišta i jestivih kultura i više od 40% godišnje proizvodnje pšenice, raži, ovsa i kukuruza upotrebi se za stočnu hranu a trećina od 14 milijardi hektara koliko se obrađuje u svijetu koristi se za proizvodnju hrane za stoku.

Cilj izvještaja je da se pokrene debata o potrebi bolje, bezbjednije i održivije poljoprivrede i proizvodnje hrane.

“Intenzivna proizvodnja mesa ne znači samo torturu životinja. Ona uništava čovjekovu okolinu … Evropa je, poslije Kine, najveći uvoznik soje. Argentina i Brazil znatno povećavaju proizvodnju soje koja se koristi kao hranivo za životinje za klanje. Sve veća potrošnja mesa za posljedicu ima i skok cijena zemljišta. Gotovo trećina svjetskog zemljišta koristi se za proizvodnju hraniva”, kaže predsednica Fondacije Barbara Unmisig.

ekologija.rs

1 Komentar

  • Link komentara Vegetarijanka ponedjeljak, 20 januar 2014 15:00 Napisano Vegetarijanka

    koga briga za potrosnju resursa, ubijaju sve zivo radi mesa evo primjer Golije kako se misli na ocuvanje prirode i prirodnih resursa.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish