Get Adobe Flash player

 


subota, 11 januar 2014 20:14

Hamburg se rješava automobila u narednih 20 godina

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

Može li grad funkcionisati bez automobila? Oko 40% Hamburga, drugom po veličini gradu u Njemačkoj, sastoji se od zelenih površina, groblja, sportskih objekata, bašti, parkova i trgova. Grad je odlučio da ih ujedini pješačkim i biciklističkim stazama u okviru Plana zelene mreže koja ima za cilj da eliminiše potrebu za upotrebom automobila u gradu u narednih 20 godina. Prema riječima portparolke grada Angelike Fritsch, projekat će pretvoriti grad u jedinstveni integrisani sistem: “Drugi gradovi, uključujući i London, imaju zelene prstenove, ali zelena mreža će biti jedinstvena jer će pokrivati površine i u samom centru gradu i one u predgrađu. Moći ćete da istražite grad na biciklu ili pješice bez potrebe da sjednete u automobil.”

Hamburg ima dva velika zelena jezgra: sjeverni i južni. Da bi se obezbijedila integracija površina u cijlom gradu, naučni tim će raditi s jednom osobom iz svake od sedam opština Hamburga. Ujedinjenje ovih prostora će osigurati da svi stanovnici grada putuju s jedne lokacije na drugu potpuno ekološki.

Grad će takođe izgraditi nove zelene površine koje bi trebalo da pomognu u apsorbciji ugljen-dioksida i time pokušati da reguliše klimatske okolnosti (prosječna temperatura porasla je za oko 9ºC u posljednjih 60 godina). Ovi zeleni prostori će takođe pomoći i u spriječavanju pojave poplava: u istom vremenskom periodu, u Hamburgu je nivo mora porastao za oko 20 centimetara, a očekuje se da će porasti još 30 centimetara do 2100.

Hamburg će tako postati prvi grad, poslije Kopenhagena, koji želi da biciklističkim i pješačkim stazama usko poveže predgrađe s užim gradskim centrom. I što je najvažnije, ovaj zeleni plan će automobil – trenutno jedinom opcijom za prevoz iz jednog dijela grada u drugi – učiniti, u suštini, potpuno nepotrebnim.

gradnja.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish