Get Adobe Flash player

 


utorak, 07 januar 2014 21:34

Nijedan biciklista nije poginuo prošle godine u Portlandu VIDEO

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Portland, Oregon, grad od 583 000 stanovnika, svjetao je primjer u razvoju biciklizma, posebno za ne previše bicikloprijateljske američke gradove. Gradske su vlasti kroz prethodne godine zaista mnogo učinile kako bi Portland postao mjesto za ugodno i sigurno bicikliranje: umjesto parkinga za automobile, postavljani su stalci za bicikliste, što je, uz zadovoljstvo biciklista, izmamilo osmijeh na lica lokalnih ugostitelja i trgovaca.

Predstavljen je projekt “New Bike Lane”  kojim na relativno jednostavan način lako nastaju nove biciklističke trake. Selidba biciklom u Portlandu je postala najnormalnija stvar. Mnogi prometni problemi riješeni su s multimodalnim  velikim parkingom, gdje se bicikli čak mogu i popraviti.

Rezultat?

Nula poginulih biciklista u prošloj godini. Niti jedan. Štoviše, jednako je tako bilo i 1999., 2000., 2002., 2006., 2008. i 2010. godine.

Naravno, ove podatke možemo pripisati i drugim faktorima, kao što su oprez i pridržavanje saobraćajnih pravila kako od strane biciklista, tako i od strane vozača motornih vozila; ipak, ako znamo da je za sigurnost biciklista ključna sigurna infrastruktura, možemo sa pravom čestitati portlandskim gradskim vlastima.

Izgradnjom sigurne infrastrukture, oni su dali značajan doprinos ovoj impresivnoj brojci od – ponovićemo - NULA POGINULIH BICIKLISTA. To je lekcija iz koje bismo i mi trebali mnogo toga naučiti.

bikemyday.com

3 Komentara

  • Link komentara Velisa utorak, 07 januar 2014 21:56 Napisano Velisa

    Grad je pravi urbanisticki i biciklisticki raj

  • Link komentara Vladan B srijeda, 08 januar 2014 23:56 Napisano Vladan B

    Srećni i zadovoljni biciklisti, svaka im čast :)

  • Link komentara Biciklista subota, 11 januar 2014 09:33 Napisano Biciklista

    samo gledam i uzdisem...ovo je fenomenalno!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish