Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 04 novembar 2013 20:03

Savjeti za uštedu energije kod kućnih uređaja

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Ostavite li monitor uključen cijelu noć potrošićete energije dovoljne za zagrijevanje šest večera u mikrotalasnoj rerni. Stare računare i komponente ne bacajte zajedno sa kućnim otpadom, jer oni u sebi sadrže teške metale i olovo. Neki punjači za mobilne telefone, laptopove i digitalne kamere troše energiju i kada su uređaji napunjeni i odvojeni od punjača. Dokaz za to je da su punjači uključeni u utičnicu topli. Pošto su frižideri i zamrzivači nezaobilazni uređaji svakog domaćinstva, a uključeni su tokom cijele godine, oni troše približno 15% električne energije u domaćinstvu, i zbog toga imaju znatan uticaj na račun za električnu energiju. Da biste omogućili manju potrošnju električne energije, primijenite neke od sljedećih saveta.

Izaberite frižider koji odgovara potrebama vaše porodice. Imajte u vidu da frižider srednjeg kapaciteta troši 300kWh godišnje, bez obzira da li je pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste 10-20kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Preporučeni kapacitet frižidera:

Za jednu osobu: 100-150 litara

Za 2-4 osobe: od 220 do 280 litara

Za više od 5 osoba: do 300 litara

Kupovinom frižidera koji je prevelik za vaše potrebe bespotrebno rasipate energiju. Frižider i zamrzivač postavite na što hladnijem mjestu u kući, nikako blizu šporeta, radijatora ili bojlera. Takođe, treba izbjegavati izloženost ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije. Svaki stepen manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%. Obavezno ostavite dovoljno prostora između zadnjeg dijela frižidera ili zamrzivača i zida kako ne bi došlo do pregrijevanja kondenzatora i kompresora čime se povećava potrošnja električne energije. Povremeno očistite od prašine zadnji dio frižidera gdje se oslobađa toplota, jer zaprljane cijevi otežavaju prelaz toplote što uzrokuje veću potrošnju električne energije. Vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je potrebno i obavezno provjerite da li ste ih dobro zatvorili. Redovno provjeravajte da li vrata frižidera dobro dihtuju. Vremenom se šarke na vratima frižidera pokvare ili diht guma ostari pa vrata ne dihtuju dobro. Takva situacija je nepovoljna i za bespotrebno bacanje energije i za vaš novčanik. Regulišite termostat na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti 10-15%. Ne stavljajte toplu hranu u frižider. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je tek onda stavite u frižider. Time nećete dogrijevati frižider pa mu neće trebati dodatna energija da održi radnu temperaturu. Odmrzavajte hranu prvo u frižideru jer na taj način će zamrznuta hrana pri odleđivanju hladiti drugu hranu u frižideru, pa tek onda na sobnoj temperaturi. Održavajte frižider i zamrzivač. Redovno uklanjajte naslage leda. Na taj način štedite energiju i produžavate vijek trajanja ovih uređaja. Neki savremeniji rashladni uređaji imaju sistem za samoodleđivanje pa kod njih ne morate voditi računa o ovome.

Kupujte kućne uređaje energetskog razreda A jer oni štede i do 40% više električne energije od uređaja energetskog razreda D. Razred energetske efikasnosti predstavlja potvrdu kvaliteta uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost, pri čemu se uređaji dijele na 7 energetskih razreda označenih slovima od A do G (u grupi A su energetski najefikaniji uređaji). Za pojedine frižidere i zamrzivače uvedeni su razredi A+ i A++ koji troše i do 42% manje energije u odnosu na uređaje razreda D. Ovi uređaji, pored efikasnijih kompresora imaju i bolju izolaciju i dihtung vrata što dodatno doprinosi boljoj energetskoj efikasnosti. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18oC, a ako temperaturu podesite za 1oC niže možete povećati potrošnju energije i do 5%. Prilikom kupovine novog frižidera, tražite onaj sa prirodnim radnim supstancama kao što je npr. R600a (izobutan). Njihovim ispuštanje u atmosferu se ne oštećuje ozonski omotač i ne stvara efekat staklene bašte. Frižidere, zamrzivače i klima uređaje koji sadrže štetne radne medijume (npr. freone) potrebno je nakon prestanka korišćenja odložiti na odgovarajuću deponiju.

Mašine za pranje i sušenje veša

U posljednjih 10 godina mašine za pranje veša su uznapredovale, pa je potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja električne energije sa 2kWh pala na 0.94 kWh po pranju. Ukoliko imate stariji model mašine za pranje veša, razmislite o njenoj zamijeni za novi, energetski efikasniji model. Na tržištu se mogu naći veš mašine za pranje od 3 do 7 kilograma veša, pa odaberite model koji odgovara vašim potrebama. Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja veša, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. U slučaju preopterećenja bubnja, veš se neće kvalitetno oprati. Uvek izaberite program pranja veša sa najnižom temperaturom dovoljnom da veš bude kvalitetno opran. Današnja sredstva za pranje uspešno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama. Ukoliko možete izbjegavajte sušenje veša u mašini, i sušite ga na vazduhu. Najvažnija ušteda prilikom sušenja veša u mašini se postiže dobro centrifugiranim vešom, pa bi centrifuga mašine trebala imati najmanje 1000 obrtaja u minutu. Podešavanjem centrifuge na 1600 obrtaja u minutu možete uštedjeti i do 30% električne energije. Redovnim čišćenjem filtera osiguravate efikasnost mašine za sušenje veša.

Mašine za pranje posuđa

Pranjem posuđa u mašini troši se do 60% manje energije i do 85% manje vode nego pri ručnom pranju. Savremene mašine za pranje posuđa potroše po jednom pranju 15-28 litara vode i 1.1-1.8kWh električne energije. Najnaprednije mašine troše samo 14 litara vode čime se postiže ušteda vode od 80% u odnosu na ručno pranje. Mašinu za pranje posuđa koristite samo kada je skroz napunjena. Redovno proveravajte filtre i nivo soli koja omekšava vodu i sprečava nastanak kamenca na površinama za grijanje. Takođe, redovno čistite unutrašnjost mašine i uklonite sve krupne ostatke hrane sa posuđa pre nego što počnete sa pranjem. Izbjegavajte program sušenja posuđa u mašini jer dodatno troši energiju. Današnja sredstva za pranje posuđa efikasno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja (50-55oC), pa izbjegavajte programe pranja na visokim temperaturama. Potrošnja deterdženata je u poslednje vrijeme pala sa 40 grama na 20 grama po ciklusu pranja. Uštedu možete ostvariti i ako mašinu priključite na priključak sa toplom vodom umesto hladnom, jer se najveći dio energije troši na zagrijevanje vode.

Šporeti i rerne

Uvijek stavite poklopac na posudu u kojoj kuvate, na taj način se toplota duže zadržava u posudi i smanjuje kondenzaciju pare po kuhinji. Kuvajući sa poklopcem možete uštedeti i do 20% energije. Prilagodite veličinu posuđa količini hrane koju kuvate. Priprema manje količine hrane u većoj posudi znači rasipanje energije. Uvek koristite odgovarajuću veličinu ringle za odabranu posudu. Isključite ringlu par minuta prije nego što mislite da će jelo biti gotovo jer ringla zadržava visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuvati. Prilikom kuvanja koristite minimalnu potrebnu snagu. Nakon što voda jednom proključa smanjite snagu ringle na najnižu moguću da zadržite ključanje. Sa većom snagom nećete postići da se hrana brže skuva, već samo da voda brže ispari. Staklokeramičke ringle vrlo precizno usmjeravaju toplotnu energiju na samo dno posude, i zbog toga su efikasnije od standardnih ringli. Prilikom kupovine šporeta izaberite onaj koji ima mogućnost kuvanja i na plin. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, i vrijeme kuvanja je puno brže. Prilikom kuvanja na plinskom šporetu pripazite da plamen ne bude prejak i ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa energiju. Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom koje mogu uštedjeti 10-15% energije. Vrata rerne držite što kraće otvorena jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote. Rernu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer rerna duže zadržava toplotu pa će vaše jelo biti ispečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju. Zaprljane rerne troše više energije od onih koje se redovno čiste.

Mali kućni aparati

Mali kućni aparati mogu da troše dosta energije. Većina njih se koristi u kuhinji od ranog jutra, pa sve do kasne večeri. Kako bi uštedjeli energiju koristite ih pametno i pobrinite se da ih redovno čistite i održavate. Izbjegavajte rad električnih uređaja u „stand by“ načinu rada kad god je to moguće. „Stand by“ način rada kod većine uređaja, a posebno kod TV i DVD uređaja troši i do 6% električne energije u domaćinstvu.

Mikrotalasne rerne

Mikrotalasna rerna je energetski efikasnija od obične rerne jer štedi energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a posebno prilikom podgrijevanja. Mikrotalasna rerna grije hranu od ivica ka sredini, pa ukoliko kuvate raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljašnje, a manje i tanje komade sa unutrašnje strane.

Električni grijač vode

Koristite električni grijač vode jer je zagrijevanje vode brže i efikasnije od zagrijevanja vode u posudi na električnom šporetu. Prilikom kupovine novog grijača vode izabjerite onaj koji ima automatsko gašenje kada voda dostigne željenu temperaturu. Potrebno je više vremena i energije za zagrijevanje vode u grijaču u kojem se nataložio kamenac, pa ga redovno čistite. Zagrijevajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kafu, čaj ili nešto drugo.

Elektronski uređaji

U današnje vrijeme sve više domaćinstava ima računare koje koriste mala djeca za igru, i stariji za obavljanje poslova ili komunikaciju sa prijateljima, pa je korisno primijeniti navedene savete kako bi se uštedela energije pri korišćenju računara. Uvijek isključite računar kad ga ne koristite. Ako ga ipak morate ostaviti uključenim, isključite monitor jer on troši više od pola energije cijelog sistema. Screen saver ne štedi energiju. Uključivanje i isključivanje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar. Isključivanjem računara i monitora produžavate životni vijek komponenti i štedite energiju.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish