Get Adobe Flash player

 


petak, 06 novembar 2015 19:24

Gejts ulaže dvije milijarde dolara u zelenu energiju

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Osnivač "Majkrosofta" i najbogatiji čovjek na svijetu, Bil Gejst, izjavio je da će uložiti dvije milijarde dolara sopstvenog novca u zelenu energiju, pozivajući svjetske milijardere da sličnim potezima pomognu da SAD do 2050. prestane da upotrebljava fosilna goriva. "Privatni sektor je suviše sebičan i neefikasan da bi pronašao efektivne alternative fosilnim gorivima. Tu ne može da se napravi bogatstvo. Čak i ako imate novi izvor energije koji košta isto kao sadašnji i ne emituje štetne gasove, njegova budućnost je neizvjesna u poređenju sa oprobanim i već funkcionalnim metodama koje su preskočile sve regulatorne prepreke", kazao je Gejts.

Bez podizanja poreza na emisiju ugljen-dioksida (CO2) nema podsticaja za inovatore da pređu na zelenu energiju, dodao je on, ukazujući na to da problem mora biti riješen u bogatim zemljama. "Kina, SAD i Evropa treba da riješe problem emisije CO2, a kada ga riješe nadamo se da će zelena energija postati dovoljno povoljna i za ostale zemlje", kazao je Gejts.

Posljednjih godina Kina prednjači u odnosu na SAD i EU u zelenim investicijama, iako je i dalje najveći svjetski zagađivač na polju fosilnih goriva. Od 2000. do 2012. proizvodnja solarne energije u Kini porasla je sa 3.000 na 21.000 megavata, a između 2012. i 2013. porasla je 67 odsto. Prošle godine, emisija CO2 smanjena je za jedan odsto. U Njemačkoj je emisija gasova sa efektom staklene bašte na najnižem nivou od 1990, a u Britaniji je u posljednjih pet godina smanjena 13,35 odsto.

nezavisne.com

1 Komentar

  • Link komentara Miki subota, 14 novembar 2015 20:00 Napisano Miki

    Pametan covjek, vidi gdje je perspektiva!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish