Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 27 avgust 2015 11:08

Uskoro u Baču elektrana na biogas

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

U toku je izgradnja elektrane na biogas u radnoj zoni u Baču. Prema najavama investitora, prva faza izgradnje biće gotova do septembra 2015, a kompletan objekat do aprila 2016. godine. Investitor ovoj projekta je firma “Enesko inženjering”, dok je za izvođenje radova zadužena firma “Slovan-progres”. Kako ističu u “Enesko inženjering” građevinski radovi napreduju po planu, a uskoro se očekuje i ugradnja opreme koja u Njemačkoj i Slovačkoj čeka na isporuku.

Dragan Stašević, predsjednik opštine Bač, i Bocka Juraj, predstavnik firme “Slovan-progres”, istakli su da je riječ o za sada najvećem projektu na biogas sprovedenom u našoj zemlji, sa najsavremenijom tehnologijom, i u okviru kojeg će posao naći od 15 do 20 radnika.

Elektrana će proizvoditi električnu energiju koja će se dalje distribuirati u mrežu EPS-a, dok će se topla voda i ostaci biomase, dobijeni u procesu proizvodnje koristiti za zadovoljavanje potreba na lokalnom nivou. S obzirom da će se kao osnovno gorivo koristiti biomasa, veliku korist od projekta imaće i poljoprivrednici, koji će na taj način riješiti problem plasiranja zelene mase sa svojih njiva. Prema riječima Staševića, ugovori o saradnji su već sklopljeni sa nekoliko proizvođača. Za kraj predsjednik opštine i predstavnik “Slovan-progres”, istakli su da se početkom izgradnje ove elektrane povećao interes i drugih investitora, koji su spremni da ulažu sredstva u radnu zonu u Baču.

obnovljiviizvorienergije.rs

2 Komentara

  • Link komentara Miki četvrtak, 27 avgust 2015 11:16 Napisano Miki

    Nasa Vlada je ukinula PDV na uvoz opreme za obnovljive izvore energije, ocekujemo najezdu investitora i kod nas.

  • Link komentara Krle četvrtak, 27 avgust 2015 11:19 Napisano Krle

    Makedonci pored Tetova imaju sagradjenu elektrani na bio gas sa 130 radnika, a planiraju uloziti 7 miliona eura, sto i nije neka velika cifra za drzavu.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish