Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 23 avgust 2015 12:46

Moguće povečanje efikasnosti solarnih panela

Ocijenite sadržaj
(13 Glasova)

Solarna energija je jedan od najčešće korišćenih obnovljivih izvora energije i gotovo svakodnevno smo svjedoci novih projekata u građevinarstvu i energetici koji se ostvaruju baš zahvaljujuči ovom izvoru energije. Međutim, i pored svega ovoga solarni paneli na krovovima su i dalje rijetkost, ne samo u Crnoj Gori, već i u mnogim razvijenijim zemljama.

Visoki inicijalni troškovi, period otplate od nekoliko godina, mala efikasnost panela, čine da se ljudi zapitaju kada se sve to zaista ispalti, čak i u područjima sa velikim brojem sunčanih dana. Zahvaljujući timu naučnika sa University of Connecticut bar jedan od ovih problema mogao bi da bude riješen. Naime, prema riječima dr Challa V. Kumar-a, tim je dizajnirao jedinstvenu “zelenu” antenu koja bi trebala da omogući povećanje efikasnosti solarnih panela duplo, i samim tim da ih učini znatno povoljnijim. “Većina sunčeve svjetlosti se emituje u širokom spektru talasnih dužina i ukoliko želite da to zračenje iskoristite za proizvodnju struje, neophodno je prikupiti što je više moguće od tog spektra”, riječi su dr Kumara. Današnje solarne ćelije na bazi silikona, imaju efikasnost od 11 do 15%, i to zahvaljujući tome što mogu da konvertuju svjetlost talasnih dužina od 600 do 1000 nm. Međutim, ukoliko se omogući i konverzija talasnih dužina iz plavog dijela spektra, odnosno od 350 do 600 nm efikasnost bi se udvostručila, smatra Kumar. U tu svrhu, tim je razvio uređaj čiji je osnovni zadatak da prihvati fotone iz neiskorišćenog dijela spektra i da ih zatim konvertuje u niskoenergetske fotone koje silikonske solarne ćelije prepoznaju. Korišćene su organske boje. Fotoni iz svjetlosti pobuđuju molekule u boji, koji zatim pod određenim okolnostima oslobađaju i emituju pomenute niskoenergetske fotone. “Uređaj je izrađen od bioloških i netoksičnih materijala koji su teoretski jestivi i potpuno biološki razgradivi”, napominje za kraj  Kumar.

Ovaj projekat trenutno se prezentuje na 250. Nacionalnom sastanku i izložbi Američkog hemijskog društva (ACS) u Bostonu, a u narednom period očekuje se implementacija ovog uređaja u komercijalne solarne panele, kao i komercijalizacija cjelokupnog projekta.

renewableenergyworld.com

2 Komentara

  • Link komentara Velisa nedjelja, 23 avgust 2015 12:55 Napisano Velisa

    Mi definitivno čekamo to povećanje, kada bude duplo, sačekaćemo još malo, kasno shvatamo neke tj mnoge stvari.

  • Link komentara Sparklet utorak, 25 avgust 2015 12:42 Napisano Sparklet

    Tendencija povećanja efikasnosti je prisutna, ostaje da se vidi hoće li u narednim godinama učinak doći do 50% ili će se na takvu vrstu revolucije čekati jos desetinama godina, svakako napredak čovječanstva je izvjesniji sa energetskom efikašnošću, neki novi Tesla se sigurno neće roditi...

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish