Get Adobe Flash player

 


petak, 05 jun 2015 20:06

Krk postaje energetski nezavisno ostrvo VIDEO

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Ostrvo Krk planira da postane prvo energetski nezavisno ostrvo na Mediteranu. Strategiju, koja predviđa da će do 2030. godine ostrvo imati nula štetnih gasova i isključivo obnovljive izvore energije, sa 150.000 eura finansirala je njemačka vlada. Uključili su se svi, pa se taj plan već počeo ostvarivati. Kad velečasni Miko prođe Krkom, vozilom ne zagađuje okolinu, a njegov je bicikl na električni pogon. I njegov automobil takođe ima električni pogon. Prvi je na ostrvu nabavio takva vozila. Sve baterije puni vlastitom strujom jer ima fotosolarni sistem, koji je takođe ugradio, prvi na ostrvu. "Ne znam razumnijeg rješenja u ovo današnje vrijeme. Razumno je zbog toga što je čisto, što je ekološki i najprihvatljivije. Ako čovjek o tome govori, a ljudi nemaju nigdje priliku to vidjeti, onda je to, znate… Neko se mora odlučiti, neko mora krenuti", kazao je Nikola Radić, stanovnik Krka

Najveće građevinsko poduzeće na Krku, takođe ima vlastitu solarnu elektranu. Uložili su u nju 85.000 eura, za dio novca dobili beskamatni kredit Fonda za energetsku efikasnost i vjeruju da će im se investicija isplatiti za 5 godina. "Godišnji prinos te solarne elektrane je sitnica u odnosu na ukupni godišnji prihod. Prvenstveno smo htjeli pomoći otoku Krku da ostane zeleni, da bude ekološki prihvatljiv nama, turistima, gostima, svima", rekao je Željko Velnić iz građevinskog poduzeća na Krku.

Na ostrvu već sada odvajaju 50% komunalnog otpada, što je cilj koji je EU postavila tek za 2020. godinu. A tu gdje se otpad sortira, proizvodi se i energija.

"Ovo je najveća solarna elektrana na ostrvu Krku. Nalazi se na krovu sortirnice otpada i proizvodi električne energije dovoljno za 40-ak stanova", izvijestila je Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak. "Ideja je bila da mi tom jednom investicijom simbolično podstaknemo i ostale korisnike, građane ostrva Krka da počnu razmišljati o obnovljivim izvorima energije", istakao je Ivan Jurešić iz komunalnog poduzeća Ponikve. Tako ih već imaju neke škole, stanica za tehnički pregled vozila, hoteli, marine. Do 2030. godine planiraju instalirati postrojenja za proizvodnju 70 megavatsati energije, koliko je potrebno cijelom ostrvu.

Polovina će biti vjetroelektrane, 48% će biti razne solarne elektrane, a 2% postrojenja na bioplin iz otpada. U sve to trebaće uložiti oko 90 miliona eura.

"U taj projekt su uključene sve jedinice lokalne samouprave i svi na neki način ćemo pokušavati raditi na tim aktivnostima da to i ostvarimo", tvrdi direktor Ponikve, Frane Markovčić. Lokalni ekolozi ističu za ovaj projekt na ostrvu postoji široki društveni konsenzus. "Ovo nije samo bitka za energetsku nezavisnost, ovo je bitka za sprečavanje klimatskih promjena. Rekao bih da je ova priča veoma izvjesna i sa uspjehom", zaključio je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera.

Zato je dijele sa drugima. Model bi željeli primijeniti i ostva Mljet, Lastovo, Korčula. Biće to, kažu, zelena privreda na plavom Mediteranu.

aljazeera.net

1 Komentar

  • Link komentara Mihailo petak, 05 jun 2015 20:23 Napisano Mihailo

    Prava stvar, dobar primjer za nas!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish