Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 28 maj 2015 21:11

Yugo 45 na solarni pogon VIDEO

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Profesor Sabahudin Vrtagić i učenici Međunarodne škole u Sarajevu razvili su automobil na solarni pogon. Dobro poznati Yugo 45 vješto je preuređen, izmijenjena je karoserija, povećana dužina gotovo za metar. Automobil je dvosjed, jer se zadnji dio koristi za solarne panele čija je jačina 175 W (dva komada) po 12 V, koji se koriste za punjenje akumulatora. Specifikacije auta su: 13 kW motor DC sa četkicama (80 V), ali trenutno radi na 48 V zbog čega je snaga motora 6 kW.

"Pogon automobila je DC-motor, na baterije od 12 V 130 Ah koje se mogu puniti panelima, ali i punjačem koji je specijalno napravljen za ovaj auto i akumulatore. Naime, osim mehaničkih brzina 12345 + R, automobil ima i dvije elektrobrzine", objašnjava njegov način rada profesor Vrtagić. Na pitanje kako reaguju učenici i studenti kad vide automobil u pokretu Vrtagić odgovara da su mnogi iznenađeni jer nisu navikli da se automobil "ne čuje".

"Iznenađeno, jer je neobičnog dizajna i nema rad motora koji je poznat našoj javnosti, iako je to još mali broj tako da vam ne bih mogao reći detalje kako će izgledati kad ga budemo zvanično predstavili javnosti", kaže profesor Vrtagić.

alo.rs

3 Komentara

  • Link komentara Samir četvrtak, 28 maj 2015 21:21 Napisano Samir

    Svaka čast!

  • Link komentara Miki četvrtak, 28 maj 2015 21:24 Napisano Miki

    Mislim da nije prvi solarni yugo u BIH već i u ex YU, dobra pouka!

  • Link komentara Haris subota, 06 jun 2015 20:14 Napisano Haris

    Imamo i mi u Crnoj Gori srednjoškolce koji se bave robotikom, nego ne mogu doći do izražaja od ovih grlatih zvjezdica. Vama hvala što podržavate ovakvu tematiku.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish