Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 14 septembar 2015 19:22

Počela gradnja vjetroelektrana u Crnoj Gori

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

Gradnja prvih vjetroelektrana počela je zvanično na Krnovu kod Nikšića sredinom godine dok je nedavno krenula realizacija i milionska investicija na Možuri kod Bara. Izgradnja ova dva energetska objekta će doprinijeti ostavarenju nacionalnog cilja od 33% udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji. Poslije višegodišnjih odlaganja, počela je realizacija dva energetska projekta od nemjerljivog značaja za crnogorsku ekonomiju. U izgradnju 30 vjetrogeneratora, dvije trafostanice i zgrade za održavanje na Krnovu biće investirano više od 120 miliona eura, dok će projekat izgradnje 23 vjetroelektrane manje snage na Možuri koštati oko 40 miliona eura.

"Na lokalitetima Krnovo i Možura, na kojima se realizuje ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vjetroelektrana, počela j e izgradnj a predmetnih vjetroelektrana. Naime, izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo je shodno rokovima iz ugovora počela 7. maja 2015. godine, a takođe je počela i izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura", saopšteno je u Ministarstvu ekonomije, na čijem je čelu Vladimir Kavarić.

Oba projekta, kako su objasnili u Ministarstvu ekonomije, ukupnog su kapaciteta 118 MW.

Projekat na Krnovu realizuju austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy. Iako je ugovor potpisan prije pet godina, gradnja prvih vjetroelektrana je probila sve predviđene rokove. Problem je sličan i sa višemilionskim investicijama na primorju, a ogleda se u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima.

Rješenja o eksproprijaciji nepokretnosti, kako su ranije prenijeli crnogorski mediji, neophodnih za izgradnju vjetroelektrana su pravosnažna i upisana u katastar nepokretnosti, a prethodni vlasnici nijesu osporili ovaj postupak, pa se ne postavlja pitanje namjene tih nepokretnosti ni od jedne strane. Pokrenuti sporovi se odnose isključivo na procjenu vrijednost pomenutih nepokretnosti, a ne na njihovu namjenu.

Vlasnici zemljišta traže da im se cijena otkupa zemljišta sa 50 centi poveća na dva eura, a sporno im je i to što njihova imovina nije tretirana kao državna, odnosno zbog če ga im nije ponuđen ugovor o dugoročnom zakupu po uslovima kao što je uređeno sa državnim zemljištem, či ji zakup se plaća od 2010. go dine.  Međutim, cjelokupan problem, ubrzo će biti riješen nakon čega neće biti ni ti jedne prepreke da se krene u finalizaciju projekta na Krnovu i puštanja u rad prve vjetroelektrane.

cdm.me

2 Komentara

  • Link komentara Miki ponedjeljak, 14 septembar 2015 19:30 Napisano Miki

    Sa srecom, konacno!

  • Link komentara Anonimus ponedjeljak, 14 septembar 2015 19:32 Napisano Anonimus

    dobro da se neko sjetio da iskoristi vjetar, toga bar ne fali, pogledajte u HR oni ih nijesu pravili po livadi nego sve po onom visovima drzavnim. No je lakse po selu i u dvoriste.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish