Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 05 april 2015 10:11

LED rasvjeta štedi do 80 % struje u odnosu na klasičnu

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

LED rasvjeta (eng. light emithing diodes) je tehnologija prvobitno konstruisana u Silicijskoj dolini (SAD). Ne sastoji se od pomičnih djelova, kao ni lomljivih stakala, ne sadrži živinu nit, niti otrovne plinove. Nije podložna iznenadnom pregrijavanju (diode lagano slabe vremenom – poslije 60.000 sati upotrebe), a karakteristika joj je i veoma mala potrošnja električne energije (ušteda od 80%), dug radni vijek (do 100.000 sati tj. pri svakodnevnom radu do 12 sati trajala bi oko 11 godina), a pri tom bi izgubila samo 30 posto svog prvobitnog kvaliteta svjetlosti.

Postoje i u kombinaciji tri boje: (RGB – crvena, zelena, plava), a moguće je dobiti raspon od 16,7 miliona boja uz pomoć posebnih adaptera. Moglo bi se reći da vrijeme LED rasvjete već nastupa.

U protekloj godini veliki broj gradova se suočio sa velikim troškovima gradske rasvjete, a upotrebom LED ulične rasvjete troškovi bi se mogli i prepoloviti. Zbog regulativa EU Zagreb će do 2016. godine morati zamijeniti stare svjetiljke novima – modernom LED tehnologijom. Hiljade rasvjetnih tijela u parkovima i saobraćajnicama bi i kod nas trebalo biti zamijenjeno LED svjetiljkama. pitanje je samo kada.

Zaključak je da se ulaganje u LED rasvjetu sigurno isplati!

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

  • Link komentara Stanka četvrtak, 07 maj 2015 12:34 Napisano Stanka

    Kada šetam po Gorici u mraku, sve mi se čini da štedimo struju za neka svijetlija vremena!

  • Link komentara Saška četvrtak, 07 maj 2015 12:39 Napisano Saška

    Pišite gradonačelniku da prošeta Goricom pa neka sam smisli šta bi valjalo uraditi sa rasvjetom.

    Nažalost, sve i da osvijetle Goricu ne mogu u nečije mračne mozgove da uđu da to poslije nije da se lomi nego da služi od djece do penzionera.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish