Get Adobe Flash player

 


petak, 27 mart 2015 19:32

Iskoristi svoju moć i uspori klimatske promjene

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

Najpoznatije svjetske znamenitosti će po deveti put ostati u mraku na 60 minuta u subotu 28. marta u 20:30 po lokalnom vremenu. Najveća svjetska kampanja posvećena klimatskim pitanjima i ove godine će se obilježiti na svim kontinentima a svijet će se pojedinačnim akcijama ujediniti u borbi protiv klimatskih promjena. Cilj Sata za planetu – Earth Hour je da animira građane, institucije, gradove, nevladine organizacije i preduzeća da pokažu da svi imamo važnu ulogu u očuvanju sredine u kojoj živimo i da svi imamo moć da usporimo klimatske promjene.

Simboličnim gašenjem svjetla na Trgu Republike i mostu Milenijum i Podgorica će se priključiti ovom svjetskom događaju. Tokom 60 minuta u mraku, na trgu će biti organizovan zabavni program u kome će učestvovati mladi virtouz sa loptom Sanel Pepić, plesna škola Buena Vista i mlada podgorička grupa Paranpaščad.

Najmlađim stanovnicima Glavnog grada će se predstaviti njihovi vršnjaci iz predškolske ustanove Maša i balerine baletske škole Princeza Ksenija. Pored Podgorice, kampanja će biti organizovana i u Danilovgradu, Beranama, Tivtu, Kotoru, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Ulcinju, Pljevljima.

Javno preduzeće Gradski prevoz Podgorica, će se i ove godine pridružiti akciji  besplatnom vožnjom građana 28.marta u cijeloj gradskoj zoni i na svim svojim linijama u vremenskom intervalu od 20:30 do 21:30. Osim toga, u autobusima gradskog prevoza, su postavljeni informativni posteri putem kojih se građani mogu upoznati sa prednostima korišćenja  javnog prevoza.

U saradnji sa Javnim servisom, televizijom Vijesti i bioskopom Cineplex u toku je emitovanje promotivnog video spota ovogodišnjeg Sata za planetu. Kampanji su se u duhu društveno odgovornog poslovanja i ove godine priključile kompanije T – mobile, Telenor, koji će ugasiti svjetla u svojim poslovnicama i uputiti građanima SMS poruke kako bi se što veći broj građana informisao o ovom događaju.

Satu za planetu pridružili su se i Uniqa osiguranje, Merkator, Tržni centri Delta City, Mall of Montenegro i Bazar, hotel Ramada. Učešće u akciji su uzeli i studentski radio Krš kao i studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti koji su pripremili zanimljive info grafike koje će građani moći da pogledaju tokom trajanja programa na Trgu Republike.

Crnogorski elektroprenosni sistem će i ove godine pratiti promjene u potrošnji električne energije u vrijeme održavanja akcije.

Pozivamo sve građane Crne Gore, organizacije, institucije, opštine i kompanije da se priključe ovom najvećem volonterskom događaju u oblasti životne sredine tako što će 28. marta ugasiti svjetla u periodu od 20:30 – 21:30.

Iskoristi svoju moć, uspori klimatske promjene!

Napomena:

Kampanja Sat za planetu – Earth Hour je počela 2007. godine u Sidneju u organizaciji  Svjetskog  fonda za prirodu (WWF), kao podrška inicijativi za ublažavanje klimatskih promjena. U međuvremenu je postala najveća  svjetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, brojne  institucije, kompanije i organizacije, gase svijetlo na 60 minuta  na nekim od znamenitosti  kao  što su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj  u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, čuveni most  Golden Gate u San Francisku i mnogim drugim znamenitostima.

NVO Zeleno Srce

4 Komentara

 • Link komentara Leonida petak, 27 mart 2015 19:39 Napisano Leonida

  Ajmo svi za našu planetu, štedimo i učimo se pravim vrijednostima!

 • Link komentara Zabjelčanin petak, 27 mart 2015 19:41 Napisano Zabjelčanin

  Gasimo svijetla!

 • Link komentara Tanja subota, 28 mart 2015 20:20 Napisano Tanja

  Ugaseno sve osim TV-a:) na njemu cekamo izvjestaj za koliko se procenata smanjila potrosnja...

 • Link komentara NVO Zeleno Srce nedjelja, 29 mart 2015 20:00 Napisano NVO Zeleno Srce

  Crnogorski Elektroprenosni sistem zabilježio je umanjenu potrošnju električne energije u Crnoj Gori za oko 2%. U kampanji je učestvovalo oko 4000 domaćinstava ili 13000 građana.

  NVO Zeleno Srce će jačati građansku svijest o posljedicama klimatskih promjena i prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish