Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 22 mart 2015 19:28

U Pljevljima rasvjeta radi i po danu a troškove plaćaju građani

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

Ekološko društvo “Breznica” ponovo je ukazuje na problem energetske neefikasnosti u sistemu gradske rasvjete u Pljevljima. Naime, kako je saopšteno iz ove organizacije, mjesecima unazad u mnogim ulicama u Pljevljima tokom cijelog dana je uključena ulična rasvjeta i na taj način se, napominju, nepotrebno uvećavaju troškovi građana ove Opštine. U Breznici smatraju da je riječ o potpuno neodgovornom odnosu ljudi koji su zaduženi za rad i funkcionisanje sistema ulične rasvjete. Preko zaposlenih u Elektrodistribuciji i Sekretarijatu za stambeno - komunalne poslove, saobraćaj i vode, NVO “Breznica” je pokušala da ukaže na problem, ali se, tvrde, do danas ništa nije promijenilo.

Školski primjer nemara i nebrige od strane onih koji bi po prirodi posla trebalo da budu primjer građanima je i zgrada EPCG- Sektor snadbijevanja u ulici Ivana Milutinovića u Pljevljima, gdje sijalica ispred ulaza radi i danju i noću i to nekoliko mjeseci neprekidno (?)  Postavlja se i pitanje ko plaća utrošenu električnu energiju na ovom mjestu, građani ili Elektroprivreda, ili se ona knjiži kao gubitci na mreži koje plaćaju građani Crne Gore? Nadamo se da će je nakon objavljivanja ovog saopštenja konačno neko  i ugasiti.

"Energetska efikasnost bi morala predstavljati prioritetnu mjeru u ostvarivanju ciljeva, u prvom redu štednje,  bez obzira što se potrošnja električne energije koja se koristi u tzv. javnoj ili gradskoj rasvjeti plaća novčanim sredstvima iz budžeta Opštine, odnosno novcem svih građana Pljevalja. Ovakav neodgovoran odnos predstavlja školski primjer neodrživog i nedomaćinskog gazdovanja na štetu cijele zajednice.

Ako lokalna zajednica, odnosno Opština Pljevlja nije u stanju da krene u nabavljanje i postavljanje savremenih tehnoloških rešanja, na primjer postavljanje solarnih panela i stedljivih led sijalica u sistem ulične rasvjete, kao što to rade gradovi u okruženju, onda bar mogu podesiti uređaje da se sistem ulične rasvjete pali u trenutku kada je to  zaista i potreba, a ne kao što je slučaj sada, da svakoga dana gori ulična rasvjeta bez ikakve potrebe“, saopšteno je iz NVO “Breznica”.

U toj organizaciji ističu da je evidentna potreba uspostavljanja neophodne infrastrukture, koja bi građanima, a prvenstveno donosiocima odluka, omogućila besplatne informacije i savjete o svim važnijim pitanjima u vezi energetske efikasnosti tj. mogućnostima uštede energije u svojim stanovima, porodičnim kućama, radnim organizacijama, javnim objektima i drugim mjestima boravka.

"U cilju dobijanja odgovora na opšta pitanja kao što je energetska efikasnost  pljevaljske ulične rasvjete,  koja svijetili u sred dana, u nekoliko navrata, u različitim vremenskim intervalima, pa i danima, smo pokušavali da pronađemo nekoga, ko je zadužen za kontrolu  i ko bi nam mogao dati informaciju, kakva je to  energetska efikasnost i edukovanost širokih narodnih masa, kada sijalice ulične rasvjete svijetle u podne, a troškove  uzalud potrošene električne energije, na ovaj način  plaćaju građani, nismo mogli dobiti, jer su svi sagovornici  tvrdili, da jednu polovinu ulične rasvjete „kontroliše” Elektordistribucija, a drugu  Sekretarijt  za stambeno - komunalne poslove, saobraćaj i vode - Opštine Pljevlja. Krivicu za ovakvo stanje su prebacivali  na onog drugog uz tvrdnju, da dio gradske rasvjete koju oni održavaju i kontrolišu funkcioniše besprekorno, za raziliku od one druge”, naglašeno je u saopštenju.

Smatrajući da se na ovaj nečin grubo krše prava građana i da se njihov novac nepotrebno troši, u Breznici su pozvali nadležne da krenu u rješavanje ovih “više tehničkih, nego birokratskih problema koji svima nama proizvodi indirektne i vrlo visoke troškove zbog nečijeg očiglednog nemara”.

NVO Breznica Pljevlja

3 Komentara

  • Link komentara Dejan petak, 27 mart 2015 19:48 Napisano Dejan

    Nema se.. može se!

  • Link komentara Velisha subota, 28 mart 2015 21:09 Napisano Velisha

    Svaka skola se placa, svako neznanje ima svoju cijenu, placajte kada ne umijete da promijenite drustvo na bolje!

  • Link komentara Verica četvrtak, 07 maj 2015 12:46 Napisano Verica

    E to smo mi a navodno želimo da uštedimo

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish