Get Adobe Flash player

 


subota, 08 septembar 2012 22:10

Ekoturizam u Crnoj Gori

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Šta je EKOTURIZAM?

Održivi turizam baziran na prirodi! Ekoturizam se još uvijek smatra malim, ali zato jednim od najbrže rastućih segmenata turističke industrije. Riječ je o obliku turizma koji podrazumijeva odgovorno putovanje u prirodna područja kojim se doprinosi očuvanju životne sredine i unapređenju blagostanja lokalnog stanovništva.

 

Zahvaljujući jos uvijek očuvanoj sredini, velikoj pejzažnoj raznolikosti na relativno malom prostoru i bogatom kulturnom naslijeđu, Crna Gora ima velikih potencijala za razvoj ekoturizma.  Zaštićena područja, prije svega nacionalni parkovi, predstavljaju dragocjen prostor za odvijanje aktivnosti ekoturizma. NP Durmitor se nalazi ujedno i na UNESCO listi Svjetske prirodne baštine, NP Biogradska Gora obuhvata jedno od najstarijih šumskih područja Evrope, NP Skadarsko jezero je na listi Ramsarskih vlažnih područja od međunarodnog značaja, dok NP Lovćen predstavlja prirodno, kulturno i istorijski vrijedno područje. Pored toga što se mogu prepustiti odmoru i punom uživanju u prirodnim ljepotama, u nacionalnim parkovima posjetioci se mogu baviti nizom aktivnosti koje ne narušavaju okolinu.

U NP Durmitor možete uživati u šetnji oko Crnog jezera, baviti se speleologijom, kampovati i naravno upustiti se u jedinstvenu avanturu splavarenja na Tari. Na Biogradskoj gori pored šetnje kroz jednu od posljednjih prašuma u Evropi i planinarenja markiranim stazama, posjetilac oprobajte se u veslanju po predivnom Biogradskom jezeru. Pored pješačenja i biciklizma, u NP Skadarsko jezero uživajte u vožnji brodom po jezeru, kao i u sve popularnijem  posmatranju ptica, budući da je Skadarsko jezero  najveći ornitološki objekat u Crnoj Gori. U NP Lovćen, nakon posjete Njegoševom mauzoleju, pješačkim stazama uputite se ka vidikovcima odakle se pružaju široke vizure i sagledava čitavo okruženje – Bokokotorski zaliv, Cetinje sa okolinom  i Skadarsko jezero. U centrima za posjetioce nacionalnih parkova možete saznati nešto više o prirodnom i kulturnom naslijeđu ovih područja, a ako imate sreće, od lokalnog stanovnistva možete kupiti neki od tradicionalnih proizvoda - sir, pršut, med, vino.

Promovisanjem i razvojem ekoturizma u okviru zaštićenih područja, Crna Gora može da izgradi imidž jedinstvene eko-destinacije i da se takvom ponudom izdvoji iz okolnih područja. Važno je imati na umu činjenicu da termini ‘zaštićeno područje’ i ’nacionalni park’ predstavljaju simbole ne samo očuvane prirode, već i dobro planiranog prostora sa neophodnom infrastrukturom. Posebnu pažnju treba obratiti na posjetioce! Pružiti im potpun i nezaboravan doživljaj, ali i osigurati očuvanje prirodnih i kulturnih obilježja zaštićenih područja.

IZVOR

Više u ovoj kategoriji: Etno sela u Crnoj Gori »

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish