Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 05 jul 2015 13:51

Osmislio spravu kojom možete da punite mobilni dok vozite biciklo

Ocijenite sadržaj
(10 Glasova)

Pronalazač Goran Sajdl osmislio je napravu koja je potrebna gotovo svakom biciklisti u ovom milenijumu. CycleCharge, kako ju je nazvao, puni mobilni telefon ili bilo šta drugo što ima USB priključak, potrebno je samo da bicikl bude u pokretu. Sprava se nakači na generator ili, kako mi to zovemo, dinamo na bajsu i na njenom USB priključku možete puniti svoje telefone i gedžete dok vrtite pedale. Još ako je nizbrdo, ne morate ni da pedalate. Jednostavno, kinetičku energiju pretvarate u električnu - kaže Sajdl, nekadašnji učenik elektrotehničke škole, danas barmen.

Otporan na vodu, prašinu i udarce

Ovaj punjač montira se čičak-trakom na korman, malih je dimenzija, otporan na vodu, prašinu, udarce. Dovoljno je da se bicikl kreće i pet na sat - proizvodiće dovoljno energije za CycleCharge. Kako dodaje, to mu je na pamet palo kad se prošle godine spremao da ide biciklom do Sokobanje. Kao prvi problem odmah se ukazalo punjenje smart telefona. Jedino rješenje koje biciklisti u tim situacijama koriste jeste nošenje eksterne baterije, što našem pronalazaču nije bilo dovoljno.

Sada je sa Goranovim proizvodom nasušna potreba svakog avanturiste na biciklu zadovoljena - stalno uključen telefon sa mapama, informacijama i navigacijom. Sa znanjem iz srednje škole i sa djelovima koji mogu da se nađu u bilo kojoj elektro-radnji, Sajdl je uz kondenzator, stabilizator i ispravljač posegnuo za malim, ali revolucionarnim rješenjem u svijetu biciklizma. Brzina punjenja je slična onoj kada se telefon puni preko kompjutera, dakle sporije je nego sa punjačem i štekerom. No Sajdl otkriva da je u planu već sljedeća verzija koja će biti 50 odsto efikasnija.

Ispitivao sam tržište i stvarno su odlični rezultati. Ko iole malo ozbiljnije vozi bicikl, ova naprava mu treba. Ali ja para za masovnu proizvodnju trenutno nemam, pa sam se prijavio na konkurs jedne banke za jedinstven projekat u regionu koji podiže ekološku svijest. U septembru, da li preko ovog konkursa ili drugih sponzora, trebalo bi da počne proizvodnja - dodaje Sajdl.

24sata.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish