Get Adobe Flash player

 


srijeda, 16 januar 2013 18:53

Samogrejna ekološka kuća – Vaš topli dom

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Samogrejna ekološka kuća kao visoko energetski efikasan građevinski objekat odlikuje se sledećim prednostima: Ogromna ušteda energije za zagrijevanje (85%), hlađenje (100%) i osvjetljenje (30%) 100% ekonomska isplativost (usled uštede energije u periodu od 40 godina) Jeftinija gradnja (oko 10% u odnosu na klasičnu kuću) Niži troškovi održavanja objekta (do 10 puta manji u odnosu na klasične kuće) Dugotrajnost stambenog objekta (300 godina - nekoliko puta duži životni vijek objekta u odnosu na klasične kuće) Zdrav i kvalitetan život (zaštita od buke, vibracija, spoljnjih elektro-magnetnih zračenja, okruženje zelenilom produžava životni vijek stanara) Bezbjedan dom (velika sigurnost stanovanja u slučaju zemljotresa, olujnih vjetrova pa i ratova)

Samogrejna ekološka kuća je jedina kuća kod koje se sa najmanje ulaganja ostvaruju najveće uštede energije!

 

 

Kalkulacija finansijske i energetske uštede - isplativost

 

Ako se izračunaju troškovi grijanja u zimskoj sezoni i hlađenja ljeti, u jednospratnoj stambenoj samogrejnoj ekološkoj kući površine 120 kvadratnih metara i u istoj takvoj klasičnoj kući, sa istom debljinom osnovne termo izolacije od 5 santimetara, zaključak je sledeći: godišnji utrošak energije za dogrijevanje samogrejne kuće iznosi od 4.000 - 8.000 kWh, što je od dva i po do pet puta manje od utroška energije za grijanje ekvivalentne klasične kuće koja troši 20.000 kWh. Ako bismo u klasičnoj kući ljeti željeli da ostvarimo isti komfor kakav pruža samogrejna ekološka kuća, morali bismo za hlađenje da planiramo i godišnji trošak od 1.000 kWh. Prostom računicom dolazimo do toga da ukupna razlika utrošene energije u korist samogrejne ekološke kuće ide do 17.000 kWh godišnje. Ekvivalentna cijena ovako ušteđene energije po sadašnjim vrijednostima je oko 1.200 eura godišnje. Ušteda na ugradnji klima uređaja u poređenju sa samogrejnom eko-kućom u periodu od 40 godina je i do 4.000 eura, na godišnjem nivou ušteda iznosi još dodatnih 100 eura, što čini ukupno 1.300 eura godišnje uštede. To bi značilo da će u periodu od 40 godina, samogrejna eko-kuća sigurno uštedjeti više od 52.000 evra, odnosno da će tada isplatiti samu sebe!

 

 

Direktne komparativne prednosti nad klasičnom kućom

 

Samogrejna ekološka kuća je samo po svojoj osnovnoj namjeni slična klasičnoj kući. U skoro svemu ostalom, ona je suštinski različita i to prvenstveno zbog potpuno nove koncepcije grijanja prostorija putem pojačanog direktnog sunčevog zračenja. Sve ostale specifičnosti proizilaze iz osnovnog zahtjeva za maksimalnim iskorišćenjem i zadržavanjem besplatne sunčeve toplote. Iz ovog zahtjeva proizašla je i njena najvažnija karakteristika: da ovakva kuća po svom položaju mora da bude ukopana i zaštićena zemljom i svojom jedinom otvorenom stranom orijentisana strogo ka jugu radi maksimalnog zahvata sunčevog zračenja.

Samogrejna eko-kuća ne zahtijeva nikakvu instalaciju etažnog grijanja, a samim tim ni pomoćne prostorije za kotao ili ogrijev. Ušteda na svemu ovome je sigurno veća od 4.000 eura. Zbog orijentisanosti svih unutrašnjih prostorija ka suncu uz reflektujuće površine, ostvaruje se veća iskorišćenost dnevne svjetlosti i ušteda u električnom osvjetljenju od oko 30%, čime tokom svog vijeka samogrejna kuća na osvjetljenju štedi više od 2.000 eura.

Površina fasade samogrejne kuće iznosi svega jednu desetinu površine klasične kuće. Troškovi malterisanja i održavanja fasade kod zemunice deset puta su niži jer je samo jedna strana, južna, izložena propadanju od erozije tj. vanjskim promjenama, dok se na ostalim stranama postavlja samo hidroizolacija koja je stabilna jer je zaštićena slojem zemlje.

Zbog svog položaja u zemlji, samogrejna kuća ne zahtijeva nikakvu gromobransku instalaciju, kao ni oluke za odvođenje vode sa krova. Ušteda veća od 1.000 eura.

Nema smrzavanja unutrašnjih vodovodnih instalacija, pri niskim temperaturama u zimskom periodu, zbog konstante temperature u objektu od min. +12°C stepeni tokom čitave godine.

Tu su i prednosti koje je teško iskazati novcem: uspješno riješen problem buke i vibracija za razliku od lakih konstrukcija i zidova gdje se sve čuje - to znači da je boravak u ovom prostoru izuzetno prijatan, zatim velika sigurnost stanovanja u slučaju zemljotresa, olujnih vjetrova pa i ratova, a samogrejna kuća je jedina kuća u kojoj nema košave, sjeverca, pa čak ni promaje. Kao objekat u vanrednim uslovima ima niz prednosti: ne vidi sе iz vazduha (čak i za infracrvene detektore), pruža sigurnu zaštitu i sklonište čak i u najhladnijim predijelima. Takođe, samogrejna eko-kuća je i niskopožarni objekat zbog nemogućnosti prenošenja požara.

Sve ove nabrojane specifičnosti samogrejne ekološke kuće, mogu se direktno kompenzovati sa poznatim manama svake klasične kuće. Na osnovu prethodno izloženih prednosti samogrejne eko-kuće, jasno se vidi da je ona u svakom pogledu ekonomičnija od bilo koje kuće. Posebno treba istaći njenu 100% ekonomsku isplativost, koja je rezultat ostvarene uštede u grijanju u periodu od 40 godina. Ovo znači i da će samogrejna ekološka kuća u toku svog procijenjenog vijeka trajanja od 300 godina, isplatiti sebe i do 7,5 puta, što je stavlja u sam vrh svjetskih dostignuća.

 

 

Konstruktivne specifičnosti samogrejne ekološke kuće

 

Samogrejna ekološka kuća ima umjesto klasičnog krova zemljanu zaštitu koja štiti objekat od niskih zimskih i ljetnjih visokih temperatura, a pored toga zidovi su zaštićeni od erozije.

Samogrejna eko-kuća nema klasičan temelj, ali zato ima višenamjensku temeljnu ploču. U odnosu na klasičnu kuću, nema skupu krovnu konstrukciju, ali zato ima vodonepropusnu armirano betonsku krovnu ploču, sa zaštitnim slojem zemlje. Samogrejna kuća nema oluke, ali ima travnjak na krovu i obodu kuće. Troškovi održavanja travnjaka su mali u odnosu na troškove održavanja i zamjene oluka.

Trošak održavanja i zamjene reflektujućih površina (alum. folije) može se porediti sa održavanjem grejnih tijela i instalacija za grijanje u klasičnoj kući. Izgradnja jedinstvene armirano-betonske nadstrešnice, koja je ujedno i gornja reflektujuća površina, svakako je jeftinija od izgradnje četiri klasične nadstrešnice kod obične kuće. Kod samogrejne kuće, donje reflektujuće površine imaju i ulogu zaštitnog kapka, a po cijeni su daleko jeftinije od klasičnih roletni ili šalukatri na običnoj kući.

Investicija za kupovinu nešto većeg placa koji zahtijeva samogrejna eko-kuća, može se kompenzovati sa višegodišnjim prihodima od poljoprivrede sa tog istog placa. Na primjer od voćnjaka, bašte, plastenika ili parka-rasadnika iza samogrejne kuće.

Pored klasičnih zidova od blokova, opeka, kamenih blokova (autor je prvu kuću napravio i od drveta), spoljni zidovi samogrejne ekološke kuće se mogu graditi i od vodonepropusnog betona što je za gradnju nešto sporije i komplikovanije, a i zahtijeva relativno skuplju oplatu za izlivanje betona. Ovako povećani troškovi gradnje zidova, mogu se u potpunosti opravdati sa četiri puta dužom trajnošću samogrejne kuće nego klasične kuće.

Samogrejnoj eko-kući za razliku od klasičnih kuća nisu potrebni krovna konstrukcija, crijep, oluci, gromobranske instalacije, 3 spoljne fasade, duboki temelji, velika ostava za ogrijev, znatne grejne instalacije, kotao, radijatori, rashladni sistemi i dr.

 

 

 

Ekološka gradnja i zdravo stanovanje

 

Samogrejna ekološka kuća sa pravom nosi epitet ekološka jer je neutralna prema okolini: ne oduzima zelenu površinu (prekrivena je sa tri strane zemljanom zaštitom sa travnatim slojem), čak je i povećana jer se formira mali brežuljak gdje je zasađena trava ili pak neko ljekovito bilje; ne zagađuje životnu sredinu, jer ne troši gorivo za ogrijev, ne vrši se sječa drveća radi ogreva, ima manje snabdijevačkih potreba (transport ogrijeva u znatnoj količini kao kod klasičnih kuća) itd. Samogrejna eko-kuća je najpogodnija prema zdravom životu stanara jer ima minimum instalacija i grejnih tijela te je bitno smanjena opasnost od požara. Pored toga niskoinstalisani objekti omogućavaju zdraviji život.

Kao dugotrajan stambeni objekat sa 10 puta nižim troškovima održavanja i nekoliko puta dužim životnim vijekom objekta u odnosu na klasične kuće, ova kuća ima i prirodan omotač, jer zemljani sloj štiti od spoljnih elektro-magnetnih zračenja, buke i vibracija, a okruženje zelenilom produžava životni vijek stanara (zbog povećanje količine kiseonika) pružajući tako zdrav i bezbijedan život uz veliku sigurnost stanovanja u slučaju zemljotresa, olujnih vjetrova pa i ratova.

Samogrejna ekološka kuća je prostran, osvijetljen, udoban, prijatan i topao dom koji maksimalno koristi alternativne izvore energije – Vaš pravi dom budućnosti!

samogrejnekuce.com

 

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish