Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 10 januar 2013 18:28

Energetski efikasna kuća par savjeta

Ocijenite sadržaj
(13 Glasova)

Ako planirate da sa dolaskom proljeća krenete u izgradnju novog objekta, pravo je vrijeme da otpočnete pripreme i saznate na šta sve morate da obratite pažnju prilikom gradnje. Posebno vodite računa o energetskoj efikasnosti, odnosno koliko će se energije trošiti kako na zagrijevanje zimi, tako i za hlađenje ljeti. "Pametna kuća" živi u skladu sa prirodom, ne zagađuje okolinu, sazidana je od materijala iz okruženja, reciklira otpatke.

Debljina izolacije spoljnih zidova 10 cm

U „Vodiču za energetsku efikasnost navodi se da je objekat najbolje postaviti u pravcu sjever-jug, dok je na južnoj strani poželjno ugraditi veće prozore. Kako bi se omogućila najbolja ušteda energije, posebna pažnja se mora obratiti na izolaciju spoljnih zidova, pa je u tom slučaju najbolje da njena debljina iznosi 10cm. Ovakva izolacija, na vašoj kući, godišnje može donijeti uštedu električne energije i do 35 odsto.

Osim spoljnih zidova vodite računa i o izolaciji poda, jer će vam ona donijeti uštedu energije i do 5 odsto.

Posebnu pažnju obratite na krov

U zimskom periodu, dobar krov može vam obezbijediti ogromnu uštedu energije koja je perdviđena za zagrijevanje i sprečavaće da toplota izlazi van. Stručnjaci savjetuju da je kod izgradnje i postavljanja krova potrebno ugraditi izolaciju i do 20cm, jer se na taj način može ostvariti ušteda i do 40 odsto godišnje.

Stolarija omogućava uštedu i do 15 odsto

Ugradnja kvalitetnih spoljnih vrata i prozora donosi uštedu i do 15-20 odsto. Najbolji rezultati postići će se kvalitetnom stolarijom koja posjeduje vakumirane staklene površine, koje mogu biti niskoemisione. Sa dobrom izolacijom i stolarijom, u zimskom periodu, ušteda novca nije mala i prilikom grijanja iznosi čak 20 odsto, a prosječna temperatura u prostorijama podiže se za dva do četiri stepena.

Na radijatore postavite termostatske ventile

Ako se odlučite za postavljanje radijatora, ugradite i termostatske ventile, jer se sa njima, može uštedjeti i do 20 odsto energije. Poštujući ove propise, osim što ćete obezbijediti uštedu energije u vašem domu, izgradićete i jedan potpuno energetski efikasan objekat, koji će ispoštovati sve zakone i standarde dobre i kvalitetne gradnje.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish