Get Adobe Flash player

 


petak, 14 mart 2014 09:47

Otvorena Eko zgrada UN-a u Podgorici

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Jan Elijason svečano su otvorili Eko zgradu UN u Podgorici, prvu takve vrste u regionu. U Eko zgradi će raditi agencije UN- program UN za razvoj (UNDP), Dječiji fond UN (UNICEF), Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Zgrada objedinjuje energetski efikasnu, ekološku tehnologiju i moderan dizajn, a projektovao je austrijski arhitekta Danijel Figenšu.  Izgradnju je finansirala Vlada Crne Gore koja je izdvojila oko 3,5 miliona eura.

Objekat se nalazi na lijevoj obali Morače, pored mosta Milenijum. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je zadovoljstvo završetkom “pametne zgrade” i zahvalio se Vladi, Glavnom gradu i svima koji su učestvovali u projektovanju, nadzoru i izgradnji ovog objekta.

Ubijeđen sam da će rad agencija UN u ovoj zgradi biti efikasan i da će biti u funkciji potvrde stalnog partnerstva naše zemlje i UN.- kazao je Vujanović.

Zamjenik generalnog sekretara UN Jan Elijason ocijenio je da je završetkom zgrade ostvaren odličan rezultat. - Hvala Vladi Crne Gore koja je velikodušno pružila podršku izgradnji ove zgrade. Glavni grad je dao zemljište, Vlada Austrije realizovala konkurs za arhitektonsko rješenje i pružila podršku na druge načine. Bilo je ovde mnogo partnera, a dobili smo sjajan rezultat - ja bih to nazvao “djelujući kao jedan”.- rekao je Elijason.

On je istakao da je u potpunosti  siguran da će zgrada poslužiti kao mjesto gdje će se osmišljavati nove kreativne ideje u mnogim oblastima izgradnje naše zemlje i da će se na taj način ukloniti prepreke i povećati snaga partnerstva Agencije sa Vladom i građanima Crne Gore.

Mislim da je ovaj sunčan dan simbolični odraz naše saradnje. Ove zajedničke prostorije Eko zgrade predstavljaju našu zajedničku ambiciju da radimo ruku pod ruku u duhu povjerenja, transparentnosti i poštovanja. Ovaj nesvakidašnji objekat je sada završen, ali na mnogo načina proces izgradnje u onom dubljem smislu te riječi se nastavlja. Radujemo se što ćemo sa vama moći raditi na izgradnji održive budućnosti za Crnu Goru i time doprinijeti održivosti regiona i svijeta za sve naše ljude.- naglasio je zamjenik generalnog sekretara UN.

Danijel Figenšu, austrijski arhitekta koji je projektovao zgradu objašnjava način na koji funkcioniše ovaj energetski efikasan objekat.

Koncept ove zgrade jeste da se primijeni tehnologija i energetski sistem koji koristi malo energije. Na primjer, ovde imate podzemne vode koje se koriste da bi se hladila betonska građevina. To je neka vrsta podzemnog grijanja i to znači da vam ne treba mnogo klima uređaja, koji su jako skupi, koji proizvode ugljen dioksid i nisu dobri za životnu sredinu. Ovaj objekat je na rijeci, a to znači da imate mnogo svježeg, hladnog vazduha od rijeke. Otovrite prozore i sami utičete na klimatsku situaciju. Isto je i sa Suncem. Sunce udara direktno na fotovoltažne ćelije koje su na krovu, a koje istvoremeno koriste i kao zaklon od Sunaca za ovaj objekat.- ističe Figenšu.

Na pitanje novinara da li će ovaj koncept biti budućnost arhitekture i da li se ovakvi objekti mogu realizovati i u domaćinstvima, austrijski arhitekta kaže da je nesumnjivo da je ovo koncept budućnosti.

Ne samo da se uspostavljaju trendovi, već ova zgrada može da posluži kao primjer. Ljudi mogu da uđu u ovaj objekat nesmetano, da vide kako on funkcioniše i možda da razmišljaju da i sebi naprave ovako nešto. Ovakvi objekti se mogu prenijeti na domaćinstva i ja preporučujem to. Jako je dobro kada imate finu klimu u kući.- naglašava arhitekta prve Eko zgrade u regionu.

portalanalitika.me

2 Komentara

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish