Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 21 maj 2015 13:18

Zašto su kućni ljubimci dobri za djecu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Ako ste odrasli sa kućnim ljubimcem vjerovatno smatrate da su vam životinje pravi prijatelji. U očima djeteta ljubimac je pravi član porodice, a naučna istraživanja pokazuju da se djeca koja imaju određenih poblema oslanjaju više na svoje ljubimce nego na braću i sestre. Novo istraživanje sa Cambridge-a upravo i govori o tome kako životinje mogu pomoći djeci da razviju socijalne vještine i samopouzdanje. Rezultate istraživanja je zaključio Dr Matt Cassels koji je analizirao podatke iz 10-godišnje studije nazvane Toddlers Up Project koja je imala za cilj da prati socijalni i emocionalni razvoj djece u dobi od 2 do 12 godina.

Casselsova studija se fokusirala na djecu sa niskim kognitivnim sposobnostima i njihovim odnosom sa porodicom, vršnjacima, učiteljima – i ljubimcima.

Casselsovo Istraživanje je pokazalo da kućni ljubimci imaju jako velike i neočekivane učinke na socijalne vještine djece. Nimalo iznenađujuće, djeca koja se suočavaju sa teškim vremenima kao što su razvod roditelja ili generalno teški uslovi za život su gotovo uvijek bolešljiviji od svojih vršnjaka, a često i slabiji u školi. Ta ista djeca se takođe više oslanjaju na svoje ljubimce nego na vršnjake. U istraživanju je zaključeno da se djeca sa kućnim ljubimcima, a posebno djevojke sa psima, povjeravaju svojim ljubimcima češće nego braći i sestrama.

“To je stvarno čudno”, kaže Cassels. “Oni vjerovatno osjećaju da im njihovi ljubimci ne sude, oni nemaju svoje probleme i tu su da samo slušaju njihove.”

Djeca koja su snažno vezana za svoje ljubimce su takođe bolja u društvenim situacijama, pomaganju drugima, saradnji, dijeljenju i interakciji. Povezivanje sa kućnim ljubimcem je doprinijelo njihovoj sposobnosti da se povežu i s ljudima. Casselsovo istraživanje sugeriše da se naše veze sa životinjama mogu posmatrati kao i naši odnosi sa drugim ljudima.

Prethodna istraživanja su pokazala da kućni ljubimci mogu pomoći djeci sa autizmom da pokazuju bolje socijalne vještine, posebno ako su te životinje psi. Djeca koja redovno komuniciraju sa psima bolje komuniciraju sa ljudima, te bolje reaguju na društvo oko sebe. Druge studije su zaključile da kućni ljubimci mogu poboljšati saosjećanje, samopouzdanje, i smanjiti stres kod djece.

pixelizam.com

1 Komentar

  • Link komentara Velisa nedjelja, 24 maj 2015 11:13 Napisano Velisa

    U iskrenom društvu je uvijek bolje!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish