Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 27 jul 2014 10:57

5 savjeta za kupovinu najboljeg paradajza

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Naučite da prepoznate svjež, sočan i zreo paradajz koji garantuje gastronomski doživljaj ali i pun nutricionistički kvalitet. Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovoga povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem. Pitanje koje se nameće: da li umijete da prepoznate svježe i domaće gajene plodove? Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mjestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi. Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.

Pažljivo osmotrite nijansu kore paradajza

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, vjerovatno je riječ o svježem plodu. Svijetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod vjerovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti... pa, nedefinisan! Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori - vjerovatno je već počeo da truli.

Pomirišite paradajz

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osjetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav paradajz može vam poslužiti samo za ukras.

Stisnite plodove vrhovima prstiju

Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da je možete stisnuti a da ga time ne uništite, a opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o povrću koji će se brzo pokvariti.

Kupite samo ono što možete dodirnuti

Izbjegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupovinu na tezgama gdje neće da vam dozvole biranje.

Pravilno ih skadištite

Paradajz će imati bolji ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, a u frižider ga stavite samo ako planirate da ga sječete za salatu pa želite da ga malo rashladite.

lovesensa.rs

4 Komentara

 • Link komentara Ivanica utorak, 29 jul 2014 12:56 Napisano Ivanica

  Korisni savjeti, hvala zeleno srce:)

 • Link komentara NVO Zeleno Srce utorak, 29 jul 2014 12:59 Napisano NVO Zeleno Srce

  Hvala vama što nas pratite, trudimo se da budemo drugačiji, inovativni i zdravo da smo!

 • Link komentara Miki utorak, 29 jul 2014 13:01 Napisano Miki

  Žalosno je da uvozimo ovoliko paradajza pored naših obradivih površina, stvarno ima li lijeka našem pasivnom odnosu prema prirodnom bogatstvu koje nas okružuje..

 • Link komentara NVO Zeleno Srce utorak, 29 jul 2014 13:04 Napisano NVO Zeleno Srce

  Osnovani smo iz ideje da mijenjamo stvari u našem odnosu prema prirodi i promovisanju svih oblika zelene energije i očuvanja prirode.

  Hvala što nas pratite i podržavate komentarima.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish