Get Adobe Flash player

 


utorak, 01 jul 2014 12:42

Namirnice koje obnavljaju organe

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

Za jetru se sigurno zna da se obnavlja. Njene ćelije žive oko 150 dana, nakon čega stare zamijene nove i jetra može da nastavi da obavlja svoju funkciju izbacivanja otrova iz organizma. Za srce se mislilo da se ne regeneriše, da cijeli život imamo ’isto’ srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to 3-4 puta u toku života. Koža se obnavlja na 28 dana, kostima treba oko 10 godina, crvena krvna zrnca žive oko četiri mjeseca, ćelije crijeva se obnavljaju na svaka 3-4 dana, a što se moždanih ćelija tiče, one se ne regenerišu i zato ih treba čuvati.

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare ćelije moraju zamijeniti novim kako bi se život nastavio. Hrana je veoma važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći.

Obnavljanje nerava

Postoji širok spektar prirodnih jedinjenja koja regenerativno deluju na nerve. Studija iz 2010 objavljena u Rejuvenation Research kaže da kombinacija borovnice
zelenog čaja i karnozina (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi) pomaže nervnu i regeneraciju matičnih ćelija kod životinja sa neurodegenerativnim bolestima. Postoje i druge supstance koje pomažu ozdravljenju nerva popravljajući omotač nervnog vlakna mijelina. I muzika i zaljubljivanje utiču pozitivno na regeneraciju i oporavak neurona.

Regeneracija jetre

Glicirizin je jedinjenje koje se nalazi u korijenu sladića i koji se prema jednoj studiji pokazao kao odličan stimulans u regeneraciji kod životinja kod kojih je hirurški odstranjivan dio jetre. Druge supstance koje pomažu regeneraciji jetre su:
karvakrol (iz ulja origana)
kurkumin (koren biljke kurkuma)
žen šen korejski
artičoka
vitamin E (tofu, spanać, badem, sjeme suncokreta, avokado, škampi, riba, maslinovo ulje, brokoli, bundeva i tikva).

Regeneracija beta ćelija

Beta ćelije prozvode insulin u pankreasu. Sa sljedećim jedinjenjima je uspješno eksperimentisano  kako bi se pomoglo dijabetičarima:
srebrna svilenica
crni kim
vitamin D (riba, kavijar, jaja, sir)
kurkumin (korijen kurkume)
arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, susam)
avokado
gorka dinja
blitva kukuruzna svila
sulforafan (klice brokolija, kelj, prokelj, kupus, karfiol).

Hormonska regeneracija

Jedno od jedinjenja koje regeneriše hormone, koji su gubljenjem elektrona oslabili, je vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokoli, jagode, pomorandže, grašak). Ovaj vitamin ima sposobnost da povrati oblik i funkciju estradiola (estrogen, E2), progesterona i testosterona, zbog čega može biti dobar dodatak ili zamjena hormonskoj terapiji.

Regeneracija srčanog mišića

Do skora se mislilo da mišićno tkivo nije podložno regeneraciji. Nova istraživanja pokazuju da postoje jedinjena koja stimulišu gradivne ćelije srčanog mišića koje čine zdravo srčano tkivo. Šta jesti?

rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada)
sibirski žen šen
N-acetil-cistein (ovsene pahuljice, svinjetina, piletina, pšenične klice, mladi sir)

Regeneracija hrskavice, zglobova  kičme

Širok spektar potencijalno regenerativnih supstanci koje se nalaze u koprivi i ribljem ulju i ostalim namirnicama bogatim vitaminom E.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish