Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 25 maj 2014 12:16

Dijelovi namirnica koje bacate zapravo su zdravi

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Da li bacate najbolje dijelove namirnice iz čiste navike, potpuno nesvjesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji dijelovi.

Kora luka/češnjaka

Kora crvenog luka i češnjaka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protivupalnog djelovanja. Dodajte je dok kuvate variva ili supe, samo je izvadite prije serviranja.

Kora dinje

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja potiče cirkulaciju i širi krvne žile. Pomiješajte je u blenderu s pulpom dinje i uživajte u zdravom frapeu.

Listovi brokule

Listovi brokule sadrže karotenoide - moćni biljni pigment kojega tijelo pretvara u vitamin A i pomaže kod prevencije raka. Samo ga kuvajte zajedno s brokulom.

Listovi celera

Listovi imaju pet puta više kalcijuma i magnezija nego stabljika. Takođe sadrži vitamin C i fenolike - snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Јednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u supe, salate ili umake.

Stabljike blitve

Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuvajte ih na isti način kao i šparoge - na pari ili kuvane, ili kako god vam je o tome kako vam je draže.

Kora od narandže

Narandža je prepuna vitamina C i prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada miksate frape.

Stabljike brokule/cvjetače

Vjerovatno kao i svi drugi radite grešku i stabljiku bacate. Ipak, stabljika ima ukusni slatkasti ukus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuva, pa je stavite kuvati prije ostatka povrća.

Kora kivija

Dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od same pulpe te ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte koru uz pulpu u sokovnik i izmiksajte.

rtrs.tv

1 Komentar

  • Link komentara Vesko nedjelja, 25 maj 2014 12:32 Napisano Vesko

    Holandija i Švedska su na nivou EU već pokrenuli inicijativu koja planira ukidanje datuma "(Najbolje) upotrijebiti do..." za proizvode koji su dugog vijeka, npr. kafa, riža ili tjestenina.

    "Sve dok su namirnice u redu i sve dok ih se može konzumirati, to bi moralo i jasno stajati na ambalaži", dodao je njemački ministar Schmidt. Na lako kvarljivim proizvodima poput mesa i ubuduće bi trebala stajati oznaka o roku upotrebe, ali na drugim proizvodima ne. "Samo u Njemačkoj se u smeće baci jedanaest miliona tona namirnica"

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish