Get Adobe Flash player

 


petak, 16 maj 2014 12:16

Šetnja je bolja od teretane

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Duži periodi lagane fizičke aktivnosti bolji su za organizam i opšte zdravstveno stanje od intenzivnih treninga. Fizička aktivnost niskog intenziteta, poput šetnje na primjer, zdravija je od intenzivnog vježbanja, jer poboljšava osjetljivost organizma na insulin i efikasnije reguliše nivo masnoća u krvi, koji su među glavnim faktorima rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Istraživači sa Univerziteta u Mastrihtu sproveli su eksperiment tokom kojeg je 18 ispitanika starosti između 19 i 24 godine bilo podijeljeno u tri grupe.

Prva grupa sjedjela je 14 sati ne radeći ništa, druga grupa odmarala se 13 sati, ali je sat vremena intenzivno vježbala pod nadzorom instruktora, dok su se ispitanici iz treće grupe odmarali šest sati, četiri sata šetali i dva sata proveli stojeći.

Utvrđeno je da su nivoi holesterola i lipida u krvi bili značajno bolji kod ispitanika koji su duži period proveli baveći se fizičkom aktivnošču, bez obzira na činjenicu da su utrošili istu količinu energije kao oni koji su intenzivno vježbali sat vremena.

Sat intenzivnog vježbanja dnevno ne može da nadoknadi duge periode fizičke neaktivnosti odnosno činjenicu da se ostatak vremena provede u sjedjećem položaju, i nema toliko značajan uticaj na osjetljivost organizma na insulin i nivo masnoća u krvi –  kaže dr Hans Zavelberg sa Univerziteta u Mastrihtu.

b92.net

1 Komentar

  • Link komentara Verica petak, 16 maj 2014 13:42 Napisano Verica

    Nedostatak fizičke aktivnosti najveći je faktor rizika za srčane bolesti, naročito kod žena starijih od 30 godina.

    Prema mišljenju stručnjaka, svi odrasli starosti između 19 i 64 godine trebalo bi da budu oko 150 minuta nedeljno fizički aktivni, odnosno pet dana po 30 minuta.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish