Get Adobe Flash player

 


utorak, 13 maj 2014 08:39

Reciklirajte ljuske od jajeta

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. I jaja se mogu reciklirati nakon primarne upotrebe. Naime ljuska jajeta prijatelj je kože, domaćinstva i kućnih ljubimaca, njegove moći koristili su naši stari i to sa razlogom. Donosimo 7 pametnih načina kako reciklirati ljuske od jajeta.

1. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i izlupajte drvenim valjkom. Potom ljusku pomiješajte sa jabukovim sirćem i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera i posuđa.

2. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina poput gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

3. Kućni doktor

Tanka membrana unutar ljuske jajeta često se u vremenima naših starih koristila kao zaštita na posjekotinama i lijek kod urastanja noktiju.

4. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne izađe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu npr čokoladnih jaja.

5. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod, zatim pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

6. Sredstvo protiv svraba

Ljuske jajeta ostavite u staklenoj posudi sa jabukovim sirćetom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastaće homogena smješa koju možete koristiti kod iritacije kože i svraba posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.

7. Dodatak prehrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem zatim je usitnite valjkom. Zdrobljenu smjesu stavite u hranu svojeg psa kao dodatak kalcijuma za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish