Get Adobe Flash player

 


srijeda, 02 april 2014 13:00

Lijekovi protiv bolova ubijaju više ljudi nego kokain i heroin zajedno

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Broj smrti uzrokovanih predoziranjem prepisanim lijekovima protiv bolova se tokom posljednjih deset godina utrostručio, navodi se u izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u. Novi nalazi pokazuju da svakog dana zbog predoziranja umre više od 40 osoba. “Predoziranje koje uključuje korištenje lijekova protiv bolova sada dolazi na visinu epidemije i ubija više Amerikanaca nego kokain i heroin u kombinaciji,” rekao je dr. Thomas Frieden, direktor CDC-a.

2008.g je procijenjeno da su lijekovi protiv bolova te godine odnijeli živote više od 15 000 osoba u Americi. To znači da, kako su lijekovi sve više prihvaćeni u društvu kao način života (ili način zakonitog drogiranja),  tako se i povećava broj analgetika bez povećavanja stvarnih razloga za njihovo korištenje. Nevjerovatno je što su farmaceutske firme i vlade potpuno svjesni ove činjenice. Naravno, teško je odrediti kojem je od pacijenata doista nužan analgetik, ali nije teško shvatiti da nešto nije u redu s milionima dodatno proizvedenih lijekova protiv bolova svake godine bez ikakvog temelja.

Istraživanje objavljeno u međunarodnom časopisu Politika lijekova je otkrilo da bi zloupotreba takvih lijekova mogla biti način izbjegavanja teških i nezakonitih droga. Naučnici su se usredili na tinejdžere koji su zloupotrebljavali i lijekove koji se ubrizgavaju injekcijom kao i one koji se uzimaju u obliku tableta. 85% je izjavilo da koriste opoidne lijekove protiv bolova prije nego što probaju heroin. Navodi se da, u prosjeku, korištenje i zloupotreba lijekova protiv bolova započne oko dvije godine prije uzimanja heroina.

Čini se da je farmaceutska industrija ponovo van kontrole, a društveno prihvaćene “zakonite” droge su opasnije od nezakonite alternative. A, kako se čini, postoje korisnici zakonitih lijekova koji umiru češće od korisnika kokaina ili heroina.

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish