Get Adobe Flash player

 


srijeda, 02 april 2014 08:02

Mala bašta u staklenoj posudi

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Biljke pružaju neizmerno zadovoljstvo i dobro utiču na zdravlje. Baštovanstvo u zatvorenom prostoru je moguće bez obzira na godišnje doba i otvara niz kreativnih mogućnosti za uzgajanje biljaka. Bašte u staklenim posudama ili terarijumi služe i kao dekorativni element, a počeli su da se koriste tokom 19. vijeka u Engleskoj za uzgajanje egzotičnih biljaka koje zahtijevaju toplu i vlažnu mikroklimu. Princip terarijuma temelji se na uspostavljanju kružnog toka vode i vazduha. Biljke preko korijena upijaju vlagu iz supstrata koja zatim preko listova isparava i prelazi u vazduh. Na staklenim zidovima posude se, zbog hlađenja, stvaraju kapi rose koje lagano klize i vraćaju se nazad u zemlju. Isto tako kruže i ugljen dioksid i kiseonik.

Pravljenje terarijuma

Za izradu terarijuma mogu se koristite staklene posude različitih oblika i veličina, sa poklopcem ili bez njega. Radi lakše izrade prvog terarijuma preporučuje se posuda sa otvorom koji je dovoljno širok za sadnju i nesmetanu njegu biljaka. Mogu se koristiti i obojene posude, ali je veoma bitno znati da takvo staklo slabije propušta svjetlost.

Prije sadnje, posudu treba dobro oprati kako bi se izbjegle nečistoće od algi i gljivica koje nastaju u vlažnim sredinama. Dno posude se prekriva slojem šljunka debljine 2cm, a na njega se dodaje sloj supstrata ili vlažnog komposta, u zavisnosti koje biljke se sade. Zatim se alatom predviđenim za sadnju (viljuška, tupi nožic ili neki drugi sitni alat) napravi rupa i pažljivo smjesti biljka sa čijeg korijena se prethodno istrese sva zemlja. Nakon što se biljka smjesti, zemlju oko nje treba pažljivo pritisnuti. Kod terarijuma sa lisnatim biljkama, prostor između pojedinačnih biljaka se može ispuniti mahovinom kako bi se usporilo isušivanje supstrata. Na kraju, biljke treba dobro zaliti i terarijum smjestiti na svijetlo mjesto bez direktnog izlaganja suncu. Ako posuda ostaje nezatvorena, biljke treba povremeno zalivati kako se ne bi osušile, a ako se stavlja poklopac treba provjeriti da li se vlaga kondenzuje na zidovima posude. Potupono zatvoren terarijum zahtijeva jako malo ili nimalo vode.

Idealne biljke za terarijum

Pri izboru biljaka za sadnju, važno je uzeti one koje su kompatibilne kada je riječ o potrebi za svijetlom i vlagom. Za terarijum su idealne veoma mlade biljke jer im je korijen dovoljno mali da se može lako smjestiti u zemlju. Najbolji izbor su biljke koje vole vlagu i sporo rastu poput afričke ljubičice (Saintpaulia), kućne sreće (Helxine soleirolii), bršljena (Hedera helix L.), svih vrsta paprati, Spathiphylluma, Chlorophytum comosuma i drugih. U terarijumu dobro uspijevaju kaktusi i drugi sukulenti.

Više fotografija na našoj facebook stranici.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish