Get Adobe Flash player

 


srijeda, 05 mart 2014 09:16

Kako sami sebi uništavamo imunitet

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Proljeće dolazi, a sa njim i moguće alergije i problemi sa imunitetom, zato pokušajte izbjeći pogrešno ponašanje. Imunitet je važan zimi, ali i dolaskom proljeća potrebno ga je osnažiti kako bi se pripremio za moguće alergije. Nerijetko sami sebi pravimo problem nekim svakodnevnim stvarima koje radimo pogrešno. Recimo, ne jedemo doručak. Znamo da vam je tvrdnja da je doručak najvažniji obrok u danu već sigurno ušla u uši, ali osim što vam daje energiju, doručak igra veliku ulogu u opšem zdravstvenom stanju. Zdrava je probava ključ imuniteta jer se u crijevima nalazi preko 60 posto antitijela koja se bore protiv infekcija.

Vježbanje jača imuni sistem tjerajući bakterije iz pluća, smanjujući na taj način mogućnost obolijevanja, a uz to i pomaže pri boljoj cirkulaciji bijelih krvnih zrnaca i antitijela kroz cijeli organizam. Štaviše, povišena tjelesna temperatura toekom vježbanja pomaže u prevenciji razmnožavanja bakterija.

Vrijedi obratiti pažnju i na zaražene površine poput mobilnih telefona koji ima više bakterija od daske na WC-u, kao i radni stolovi, tastature, kvake, prekidači ... perite ruke često, ne baš opsesivno, naravno, ali dovoljno često da smanjite mogućnost zaraze. I da, ne grizite nokte.

Za kraj, smirite temperament, jer burne reakcije podižu visinu stresa, preciznije, hormona kortizola u krvi koji onda uzrokuje povećanje visine šećera u krvi, što smanjuje moć imunološkog sistema.

metro-portal.hr

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish