Get Adobe Flash player

 


subota, 23 novembar 2013 20:43

Hrana za dobru cirkulaciju

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Česte glavobolje, vrtoglavica, loša koncentracija, šum u ušima, osjećaj stalne hladnoće, oticanje, bolovi u stopalima i grčevi u nogama samo su neki od simptoma koji ukazuju na probleme sa cirkulacijom. Mnogi ljudi pate od loše cirkulacije ali toga nisu svjesni ili ignorišu simptome. Zato se ovaj poremećaj naziva tihim ubicom. Loša cirkulacija može da dovede do moždanog ili srčanog udara, a najčešći uzroci su nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i pušenje objašnjava nutricionista Branka Mirković. Takođe preobilna ishrana koja se odlikuje velikim energetskim unosom masti i šećera jedan je od okidača problema. Ove zasićene masne kiseline nalaze se u mlijeku i mliječnim proizvodima, masnom mesu i prerađevinama, žumancetu i jajima, kao i iznutricama dodaje ona.

Hrana koja se preporučuje

Preporučuje se mediteranski način ishrane, jer je dokazano najefikasniji u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Zato, jedite svježe voće, razno povrće, posnu ribu i mesa, namirnice od cijelog zrna žitarica. Zatim, jezgrovito voće i sjemenke za užinu ili uz doručak jer sadrže esencijalne polizasićene masne kiseline koje su blagotvorne za zdravlje ljudi, a mogu se konzumirati u sirovom stanju. Mahunarke, pasulj, sočivo, buranija, grašak poželjne su u ishrani, ali ih ne kombinujte sa mesom.

Izbjegavati

Dodavanje šećera, slatkiše, prevelik unos soli. Najbolje bi bilo da neko vrijeme ne solite hranu. Zatim, ne preporučuje se crna kafa, pogotovo treba izbjegavati ness sa mlijekom i šlagom, kao i espreso. Najbolja opcija je filtar kafa. Povremeno je dozvoljena časa crnog vina.

Način pripreme

Kratkotrajna i brza termička obrada hrane, bareno u vodi ili na pari, grilovana ili pečena hrana sa malo masnoće. Hranu prije obrade usitnite kako bi termička obrada bila brža.

Ulje

Bitno je da koristite hladno cijeđena ulja, maslinovo ili od zrna grožđa. Maslinovo ulje sadrži oleinsku mononezasićenu kiselinu koja povoljno djeluje na zdravlje krvnih sudova.

 

Savjeti za dobru cirkulaciju

- postići i održavati poželjnu težinu

- svakodnevno jedite sirovo voće i povrće

- male količine posnog mesa i ribe

- svakodnevno konzumirajte žitarice od punog zrna

- koristite hladno cijeđeno maslinovo ulje

- smanjite so u ishrani

- pijte dosta vode i biljnih čajeva

- svakodnevno hodajte

 

Preporučeni jelovnik

- Doručak: Musli od različitih žitarica ( bez šećera). Nemasno mlijeko ili jogurt, dodati supenu kašiku sitno sjeckanog suvog voća i jezgrovitog.

- Užina: jedna voćka.

- Ručak: čorba od povrća, dva puta nedjeljno morska riba, dva bezmesna dana, tanjir mahunarki, salata od raznog povrća i bareno povrće.

- Večera: parče integralnog hljeba, namazanog nemasnim sirom, salata od različitog povrća sa malo maslinovog ulja ili tanjir barenog povrća sa dodatkom integralnog pirinca, malo maslinovog ulja, cinija salate (razno povrće, vitaminska salata).

narodnilijek.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish