Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 17 oktobar 2013 15:04

Besplatan čas joge u TQ centru u Budvi

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

U subotu, 19. oktobra u 18h, u TQ Plazi u Budvi održaće se besplatni, promotivni čas yoge. “Predlažemo svima koji žele da obogate svoj odmor, da subotnje poslijepodne provedu aktivno praktikujući yogu. Pružićemo vam mogućnost da se upoznate sa ovom drevnom vještinom kroz pitanja na koja će vam odgovoriti sertifikovana instruktorka yoge i predsjednica Yoga saveza Crne Gore, Dafina Perović”.

Eliksir mladosti i uspjeha

Naime, licenciranih instruktora joge u Crnoj Gori ima sedam, od kojih tri rade u Podgorici. Interesovanje za ovu disciplinu iz dana u dan raste, a to potvrđuje jedna od sertifikovanih crnogorskih instruktorki Dafina Perović. Za sada na časovima joge u glavnom gradu ima malo više žena nego muškaraca, a interesantan je podatak da najstarija polaznica ima 65 godina i  pronašla je svoj način da pobijedi prolaznost.

"Kada govorimo o godinama, volim da kažem da elastičnost znači mladost, a krutost starost. Gospođa od 65, koja praktikuje jogu, osjeća se mlađe od djevojke od 20 godina koja nije fizički aktivna", započinje priču Perovićeva.

Jogu definiše kao sportsku i vještinu zdravog psihofizičkog zdravlja, pa stoga oni više obavješteni građani znaju njene čari i ne odustaju sve dok je ne savladaju. Prema riječima instruktorke, putem joge, sticanjem unutrašnjeg sklada i jedinstva našeg bića naš život postaje sadržajniji i kvalitetniji, kao i odnosi sa ljudima u našem okruženju.

Ono što je potrebno današnjem čovjeku, jeste pravilno disanje, što pomaže u ublažavanju stresa i otklanjanju mnogih zdravstvenih problema kao što je visok krvni pritisak i srčane tegobe. Joga instruktori tvrde da mogu u tome pomoći.

"Vitalizujemo svoje tijelo i obnavljamo energiju koju svakodnevno trošimo. Djeca i studenti bivaju pažljiviji na časovima i poboljšavaju pamćenje. Menadžerima pomaže da razviju veću amortizovanost na stres, putem troslojnog joga disanja. Može pomoći i u otklanjanju bolova u leđima, jačanju mišića i elastičnosti zglobova. U normalizaciji rada žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, potpomaže rad čitavim grupama unutrašnjih organa", vjeruje Dafina.

Čas joge traje sat i trideset minuta, a obuhvata vježbe disanja (pranajam), joga položaje (asane), vježbe koncentracije i relaksaciju (nidra). Vrijeme usvajanje tehnika je kratko, svega par časova. A u kojoj mjeri ćete osjetiti dobrobiti joge, zavisi od posvećenosti odnosno pažnje na samom času. Ipak, za savladavnje tehnika, potreban je apsolutni mir, koje ništa ne može poremetiti.

"Ako uspijemo tih sat i po da se isključimo iz spoljšnjih dešavanja i posvetimo sebi, onda ćemo uspjeti. To je ujedno i tehnika sabiranja pažnje, da smo prisutni u sadašnjem trenutku", jasna je Perovićeva.

Ne postoji pravilo, ni starosna granica za jogu. Naime, svako može da vježba, bez izuzetka.  Zbog svih prednosti ove vještine, postoji i ideja da se joga vještine uvedu kao sastavni dio treninga našim sportistima, radi postizanja boljih rezultata.

Za kraj, naši praktičari poručuju: Potrebno je izdvojiti tri sata nedjeljno i na zdrav način poboljšati kvalitet života. Nezdravo gledanje televizora zamijeniti zdravom psihovizičkom aktivnošću, darovati sebi zdravlje i vitalnost, a porodici dobro raspoloženje koje utiče i na bračnu harmoniju. U vremenu brzog življenja, možda bi trebalo pokušati i poslušati joga majstore.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish