Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 12 septembar 2013 17:19

Izaberite zdrav ručak

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Mnogi imaju problem da se odluče kakav obrok treba upriličiti za užinu ili u pauzi za ručak. Evo šta nutricionisti kažu o vrijednosti obroka kakve ljudi često koriste kada ogladne.

Jogurt i voće (200 kalorija)

Ovaj niskokaloričan obrok koji se lako vari, mogao bi da zamijeni ručak osobama koje drže dijetu. Ali, poslije tako slabog ručka, obavezno treba uzeti i užinu (recimo, pojesti još jedno voće). A za večeru treba pojesti kompletan obrok: predjelo na bazi tjestenina, porciju mesa i veliku porciju svježeg ili barenog povrća, kako bi se u organizmu uspostavila ravnoteža neophodnih hranljivih sastojaka.

 

Kapućino i kroasan (500 kalorija)

Ljubitelji slatkiša umjesto nekog „konkretnijeg“ obroka, u pauzi za ručak često biraju samo kroasan ili parče kolača i popiju kapućino. Ovakav mini obrok nije preporučljiv, jer je potpuno neuravnotežen u pogledu hranljive vrijednosti: sadrži previše masti i ugljenih hidrata, a nedovoljno proteina. Istina, šećer iz kolača se brzo pretvara u energiju i djeluje okrepljujuće, ali, ukoliko se ručak sastoji samo od slatkiša, već poslije sat, dva, javlja se neutoljiva glad. Poslije slatkog ručka, za večeru treba pojesti obrok bogat proteinima i vlaknima (rižoto ili pirinač u salati, porciju ribe ili mesa, porciju povrća i voće po izboru).

 

Miješana salata (500 kalorija)

Ovo je najbolji izbor, pod uslovom da je povrće u salati svježe i dobro oprano. Miješana salata od povrća, tunjevine iz konzerve i tvrdo kuvanih jaja sadrži oko 50 kalorija, lako svarljiv i uravnotežen obrok. Naravno, ukoliko se ne pretjera za začinima kao što su majonez i kalorični sosovi. Poslije ovakvog ručka, za večeru treba pojesti porciju tjestenine ili pirinača sa mesom ili ribom i sve to zasladiti porcijom voćne salate.

 

Sendvič sa pršutom (700 kalorija)

Iako sadrži više ugljenih hidrata nego proteina ovo je prihvatljiv izbor za ručak. Poslije sendviča, za večeru se preporučuje porcija ribe ili bijelog pilećeg mesa na žaru, porcija povrća i voće po izboru.

 

Hamburger i pomfrit (od 900 do 1.000 kalorija)

Skoro da nema osobe koja može da odoli ovoj ukusnoj kombinaciji. Međutim, ovakav obrok je potpuno neuravnotežen u pogledu hranljive vrijednosti jer sadrži previše ugljenih hidrata, a premalo vlakana. Ako ste za ručak pojeli hamburger, za večeru treba da okrepite organizam supom, porcijom ribe na žaru sa povrćem i voćnom salatom.

 

Tjestenina sa mesom i povrćem (600 kalorija)

Barena tjestenina sa mesom ili tunjevinom i povrćem, zalivena sosom od paradajza odličan je izbor jer sadrži dovoljnu količinu proteina, ugljenih hidrata i vitamina. Poslije ovakvog obroka u vrijeme ručka, za večeru treba uzeti porciju mesa ili ribe sa povrćem i komad sira.

novosti.rs

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish