Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 27 septembar 2015 13:07

Njemci između zelene ekonomije i ljubavi prema automobilima

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Njemci u svim oblastima života i rada posvećuju veliku pažnju ekologiji i očuvanju životne sredine, osim kada je u pitanju ljubav prema velikim i brzim automobilima. Sva relevantna istraživanja koja se tiču ekologije pokazuju da je za Njemce veoma važno stanje okoline, koja je klasifikovana kao opšte dobro. Svake 2 godine Savezna agencija za zaštitu okoline sprovodi istraživanje o ekološkoj svijesti Nijemaca i te se studije smatraju pouzdanim mjerilom.

Nigdje drugdje u Evropi vozači automobila ne smiju da bez ograničenja jure po autoputu kao u Njemačkoj, a svjetski poznati, njemački luksuzni automobili po pravilu imaju motore s veoma mnogo konjskih snaga. Zapravo, svi sektori osim automobilske industrije doprinijeli su smanjenju emitovanja štetnih gasova. Radio DW predočava da su Njemci majstori u odvajanju otpada, da brinu o okolini i kupuju organsku hranu u velikim količinama, ali da to nekako nije u skladu sa njihovom postojanom ljubavlju prema velikim i brzim automobilima koji zagađuju svojim izduvnim gasovima. U osvrtu na začetke razvoja ekološke svijesti u Njemačkoj, radio navodi da je sve započelo prije mnogo godina sa zagađenim vazduhom i umirućim šumama.

Vili Brant, koji je 1961. bio kandidat Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) za kancelara, našao je zgodnu formulaciju: "Nebo iznad Rura ponovo mora biti plavo". Na tom području industrije uglja i čelika, u godinama ekonomskog napretka, povećao se broj slučajeva leukemije i rahitisa, najviše kod djece. Brant je kritikovao to što je gotovo potpuno zanemaren zadatak društva: zaštita okoline.

Nekoliko godina kasnije, pjevačica Aleksandra je sa svojom baladom "Moj prijatelj drvo" postigla ogroman uspjeh, koji je bio moguć možda samo u Njemačkoj, pošto je njeno nostalgično sjećanje na stablo kojem se povjerila u djetinjstvu pogodilo raspoloženje romantičnih Nijemaca. Tekst je otvoreno kritikovao: "Uskoro će nići kuća od stakla i kamena tamo gdje je stablo posječeno".

Već 1981. godine uništavanje šuma postalo je tema o kojoj su svi pričali. Desetine hiljada ljudi izlazilo je na ulice u znak protesta zbog navodno nepopravljivog gubitka "zelenila". Gotovo istovremeno svoj vrhunac doživjeli su i protesti protiv nuklearne energije u Njemačkoj. Osnovana je stranka Zelenih koja se od tada smatra čuvarem okoline u Njemačkoj. Sve to doprinijelo je da se zaštita okoline shvata ozbiljnije, pa su u gradovima nestale deponije, a recikliranje je postalo veoma uspješno. Kvalitet vode u rijekama toliko se poboljšao da je popularni ministar životne sredine Klaus Tepfer 1988. zaplivao u Rajni kako bi tako poslao medijsku poruku.

Danas oko 50% ispitanika u Njemačkoj smatra da je zaštita okoline važna kako bi se u budućnosti obezbijedila konkurentnost zemlje. Za razliku od mnogih istraživanja u prethodnim godinama, većina Nijemaca danas vjeruje da više ne moraju da biraju izmedu očuvanja radnih mjesta i zaštite okoline. Obzirom na to da Njemci tako revnosno odvajaju smeće i kupuju toliko mnogo bioproizvoda da njemački organski poljoprivrednici teško uspijevaju da zadovolje potražnju (iako generalno građani više kupuju jeftine namirnice), Njemci, prema istraživanjima, manje povezuju teme u vezi sa zaštitom životne sredine sa aktuelnim problemima.

Umjesto toga, oni naglašavaju mogućnosti koje dugoročno doprinose konstantnoj zaštiti okoline.

"Održiv način razmišljanja" još jedan je izraz koji sada dio njemačkog vokabulara, nadamo se ovakvoj svijesti uskoro i kod nas.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish