Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 14 septembar 2015 19:53

90% morskih ptica u ishrani imaju plastične kese VIDEO

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

U fokusu stranih medija su reagovanja na istraživanje Australijskog naučnog i industrijskog istraživačkog centra koje pokazuje da, po podacima od 1962. do 2012. godine, 90% svih morskih ptica imaju plastične proizvode u svom digestivnom traktu. Autor Chris Wilcox izjavio je da je bio svjestan da su neke vrste kao što su albatrosi, izloženiji plastičnom otpadu. Međutim ono što ga brine jeste budućnost. “Proizvodi od plastike se udvostručuju svakih 11 godina što znači da će između 2015. i 2026. godine biti proizvedeno plastike koliko je napravljeno od kad znamo za taj materijal. Kao rezultat toga, sve više vrsta biće izloženo plastici u svojoj ishrani.” rekao je Wilcox.

Ovo ne zvuči dobro za sav živi svijet u okeanima. “Morske ptice su dobar indikator zagađenja sredine.” dodaje Wilcox. “One prelaze velike razdaljine, relativno su osjetljive na promjene sredine, i na vrhu su morskog lanca ishrane. Bilo kakva vrsta zagađenja ili poremećaja vidi se kroz taj lanac.”

Takođe, NASA je objavila video u kom pokazuje kako su se tokom 35 godina u okeanima formirala praktično čitava ostrva zagađenja.

nezavisne.com

2 Komentara

  • Link komentara Mirjana subota, 19 septembar 2015 11:59 Napisano Mirjana

    Imamo i mi svasta u stomaku, nego se to ne pise jer je medicina uznapredovala tako da je u rangu sa komercijalnim proizvodima koji sadrze sve za profit a malo toga za zdravlje, ionako je Planeta prenaseljena, radi se na tome od ljudi a zivotinje su ionako kolateralna steta nazalost.

  • Link komentara Jelena nedjelja, 27 septembar 2015 13:04 Napisano Jelena

    Svjetski fond za prirodu (WWF) u svom novom izvještaju upozorava na dramatično smanjenje raznolikosti života u svjetskim morima.

    Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF) međunarodna je organizacija koja se brine za očuvanje globalne bio-raznolikosti i bori se za smanjenje ljudskog uticaja na okolinu.

    Ova uticajna organizacija objavila je izvještaj u kome kaže kako se populacija morskih kičmenjaka u razdoblju 1970.-2012. u prosjeku smanjila za gotovo 50%. Pomor nije stao samo na ribama: sličan scenarij dočekao je i koraljne grebene, mangrove i morske trave.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish