Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 21 maj 2015 13:04

Izlilo se 79.500 litara nafte u okean kod obala Kalifornije

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Iz oštećenog cjevovoda izlilo se 79.500 litara nafte u okean, stvarajući traku, dugu 6,4 kilometara koja se proteže uz centralnu obalu Kalifornije, saopštila je američka Obalska straža. Reagujući na izvještaje o smradu koji se pojavio u blizini Rifudžio stejt biča, vlasti su juče oko podne pronašli traku izlivene nafte, formiranu u okeanu u dužini od 800 metara, naveo je šef Vatrogasne službe Santa Barbare Dejv Zaniboni. Oni su pratili trag nafte na kopnu od oštećenog cjevovoda, koja se slivala u odvodni kanal ispod autoputa i odvod koji se ulijeva u okean. Naftovod je isklučen tri sata kasnije, ali je traka nafte u moru već dostigla 6,4 kilometra.

Naftovod je u vlasništvu firme "Plains All American Pipeline", koja je saopštila da je isključila protok nafte i blokirala ispuste koji je odvode do okeana. Obalska straža i službe za hitne slučajeve, kao i neprofitne organizacije, su krenule u akciju pružanja pomoći, ali su imali problema zbog velike količine nafte koja je bila blizu obale, kazala je portparol Obalske straže Dženifer Vilijams. On je dodao da je 3.200 litara nafte izvađeno iz vode.

Nesreća se dogodila na istom potezu obale kao i 1969. godine, kada je došlo do izlivanja nafte, koje je do tada bilo najveće koje se ikad dogodilo u SAD i koje je dovelo do stvaranja američkog pokreta za zaštitu životne sredine. Tada se prosulo nekoliko stotina hiljada litara nafte, zbog havarije na naftnoj platformi i hiljade morskih ptica je uginulo, zajedno sa mnogim morskim sisarima. Kasnije su se dogodili mnogo veći incidenti, 1989. godine, kada je Exxon Valdez prosuo naftu ma Aljasci i 2010. godine kada se Golf nafta izlila u Lujzijani.

nezavisne.com

3 Komentara

  • Link komentara Dejana četvrtak, 21 maj 2015 13:07 Napisano Dejana

    Tužno i za gledati, mogu misliti kako je životinjama tamo. Ovako nešto da se dogodi kod nas ne znam kako bi bilo sanirano.

  • Link komentara NVO Zeleno Srce četvrtak, 21 maj 2015 13:10 Napisano NVO Zeleno Srce

    Dejana, nadamo se da će ovakvih ekoloških katastrofa kod nas neće biti, a ako do njih ipak dođe naš sponzor firma Hemosan doo Bar se bavi zaštitom mora i zemljišta.

  • Link komentara Miki nedjelja, 24 maj 2015 11:14 Napisano Miki

    Jos jedna potvrda da najviše zagađuju Amerikanci i Kinezi

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish