Get Adobe Flash player

 


petak, 20 februar 2015 19:44

Zagađenje vazduha najveće kod semafora

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Vožnja sa spuštenim prozorima po divnom danu možda izgleda osvježavajuće. U stvarnosti, taj povjetarac je toksičan. Prema novim istraživanjima, dok čekate na crvenom svijetlu izlažete se visokim nivoima štetnog zagađenja. Kočenje na semaforu, davanje gasa kada se pojavi zeleno, čine samo 2% od vremena provedenog u kolima. Međutim, taj kratak vremenski period nam donosi 25% od ukupnog zagađenja kojem je vozač izložen, kaže studija objavljena u Atmospheric Environment. Koncentracija čestica u tim momentima je 29 puta veća od koncentracije dok automobil krstari putevima.

„Vrijeme koje provodimo u automobilima je ostalo konstantno tokom prethodne decenije uprkos naporima da se smanji, a sa još većim brojem automobila na putevima, izloženi smo sve višim nivoima zagađenja u našim svakodnevnim putovanjima.“, kaže Prašant Kumar, vodeći autor studije.

Kumar zapaža da u ovom problemu pomaže ako zatvorite prozore i isključite ventilatore dok stojite na semaforu, jer ventilatori usisavaju spoljašnji vazduh. Takođe je dobra ideja da pokušate da povećate udaljenost između vas i sledećeg automobila, da biste smanjili količinu izduvnih gasova koje ulaze u vaš prostor.

Takođe daje savjete pješacima. „Pješaci koji svakodnevno prelaze takve putanje bi trebalo da razmotre druge puteve koji su manje zavisni od semafora.“

SZO je nedavno povezao zagađenje vazduha sa 7 miliona smrti samo u 2012.godini. Kardiovaskularna oboljenja, astma i rak su povezani sa hroničnom izloženošću zagađenom vazduhu. Nedavna studija je dokazala da trudne žene koje su u trećem tromesečju izložene visokim nivoima zagađenja dvostruko češće rađaju djecu sa autizmom.

ekologija.rs

1 Komentar

  • Link komentara Dea subota, 16 maj 2015 10:39 Napisano Dea

    Onečišćenje vazduha u Evropi uzima veliki danak - uzrokuje više od pola miliona smrti i nanosi ekonomsku štetu od 1.6 biliona dolara godišnje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

    Od posljedica sitnih nečistih čestica koje ispuštaju vozila, industrija ili grijanje kuća, u 53 evropske zemlje je tokom 2010. umrlo oko 600 000 ljudi.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish