Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 03 avgust 2014 11:12

Ahaltekinci zlatni konji

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Akhal-teke, ili Ahaltekinci, su prelijepi konji za koje većina stručnjaka tvrdi da su bez ikakve sumnje jedna od najstarijih rasa na svijetu. Poreklo vuku sa prostora današnjeg Turkmenistana gdje se još uvijek nalaze na nacionalnom grbu. Jako su izdržljivi i prilagodljivi ekstremnim uslovima života, kao i svaki tipični nomadski konj, a pored toga su jako tvrdoglavi i vežu se za samo jednog čovjeka. Plemena Turkmenistana su selektivno uzgajala ahaltekinace već 3000 godina, a koristili su ih uglavnom za napade na druga plemena. Rasa je korišćena i u borbi protiv ruskog carstva, a kada je Turkmenistan izgubio, veliki broj konja je postao vlasništvo Rusije, gdje ih se veliki broj i danas nalazi.

Legenda kaže da se ahaltekinac uvijek okreće prema Suncu, i da je najsrećniji kada ga ono obasjava. Upravo tada ovi konji postaju sinonim elegancije, kada se njihova dlaka presijava na Suncu dajući im jedinstven izgled ''zlatnog konja''.

O ljepoti ahaltekinaca dovoljno govori i podatak da je jedan od njih 2012. godine proglašen najlepšim konjem na svetu. S obzirom da izgleda nestvarno, na internetu su se pojavili brojni komentari o tome kako je slika fotošopirana i kako ovakav konj upošte ne postoji.

Trenutno u svijetu ima oko 6600 ahaltekinaca, uglavnom u Turkmenistanu i Rusiji, iako se u mnogo manjem broju mogu pronaći širom Evrope i Sjeverne Amerike.

zanimljiveinformacije.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish