Get Adobe Flash player

 


petak, 18 jul 2014 11:27

Zemlja koja želi da potpuno pređe na električna vozila

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Vlasti male azijske države Butan, smještene na padinama Himalaja, planiraju da zamijene automobile sa konvencionalnim motorima vozilima na električni pogon. Na putevima kraljevine Butan nema mnogo automobila, a najveći grad, prestonicu Thimphu, naseljava tek 80-ak hiljada žitelja. U ovom gradu osim kraljevske porodice žive i mnogi vladini činovnici i drugi zaposleni državnoj administraciji, koji predstavljaju malobrojnu, ali rastuću srednju klasu. Vlada je već izrazila želju da električna vozila uđu u široku upotrebu, ali do sada se nije otišlo mnogo dalje od ideje.

Plan podrazumijeva i zabranu prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Kako prenosi AsiaNews, vlasti Butana su u međuvremenu zatražili pomoć od japanskih proizvođača Nissana i Mitsubishija, koji imaju dosta uskustva u proizvodnji električnih automobila.

Prvi čovek Nissana, Carlos Ghosn, u februaru je bio gost Butana, a premijer te zemlje, Tshering Tobgay, nedvano je posjetio Japan. Detalji o eventulnoj saradnji sa japanskim auto-kompanijama za sada nisu objelodanjeni, a Tobgay je tom prilikom izjavio da je benzin skup kao gorivo i ekološki neprihvatljiv.

"Cilj nam je imamo drumski saobraćaj sa održivim razvojem, jer će to doneti sreću našim građanima u budućnosti", rekao je Tobgay. "Naši izvori električne energije su čisti i obnovljivi, a struja koju dobijamo iz hidroelektrana jeftina", objašnjava on.

Električni Nissan Leaf tokom promotivne vožnje kroz Butan. Butan trenutno izvozi veći dio električne energije koju proizvode hidroelektrane u toj zemlji, a dio zarađenog novca troši na uvoz benzina i drugih fosilnih goriva. Plan o prelasku na električna vozila ima smisla, s obzirom da bi se na taj način smanjila zavisnost od uvoza naftnih derivata, ali i izbjeglo zagađenje životne sredine u ovoj zemlji čijih se 80 odsto površine nalazi na preko 2.000 metara nadmorske visine.

b92.net

2 Komentara

  • Link komentara Milos petak, 18 jul 2014 11:35 Napisano Milos

    Tek ako ostvare ovaj plan mogu se nazvati ekoloska drzava, a Crna Gora to svakako nije i nazalost nece biti jos dugi niz godina..Nakon 2020 ce poceti ali pod pritiskom EU.

  • Link komentara Stanka nedjelja, 10 avgust 2014 11:07 Napisano Stanka

    UN: Trebamo smanjiti emisije CO2 za 40 do 7%

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish