Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 03 jul 2014 13:38

Plastični otpad misteriozno nestaje u okeanima

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Ogromna količina plastičnog otpada polako nestaje sa površine okeana, pokazala je nova studija. Međutim, šta se dešava sa otpadom za naučnike je i dalje misterija. Nakon opširne studije koja je sprovedena o uticaju otpada na vodena prostranstva, naučnici su zaključili da ogromne količine plastike zapravo nestaju sa površine okeana. Pretpostavljaju da se otpad rastavlja u djeliće, a vrlo je moguće i da tone duboko u okean, ili ga možda pojedu ribe, piše Sciencemag. Zastrašujući je podatak da je prema izvještaju iz 1970. godine čak 45.000 tona plastike dospijevalo u okean svake godine, a od tada do danas proizvodnja plastike se upetostručila.

„Moguće je da manje ribe jedu te djeliće plastike ili ih razlažu na još sitnije djelove. Veće ribe jedu te manje, a na kraju ribe dolaze i na trpezu ljudi, zato je veoma bitno istražiti kako toksini iz plastike utiču na zdravlje životinja“

„Dubine okeana su za nas još uvijek velika nepoznanica. Nažalost, plastika koja završava u okeanima mogla bi uveliko da našteti prirodnom i za nas misterioznom ekosistemu“, rekao je koautor studije Andres Kosar, ekolog sa Univerziteta Kadiz u Španiji.  Inače, današnje doba naučnici nazivaju i vremenom plastike. Naime, današnje društvo proizvodi sve više tog materijala koji završava na deponijama, a planinske vode i rijeke ga nose do okeana. Tako je nastao i poznato ostrvo plastičnog otpada u Pacifiku koji je dostiglo veličinu Teksasa.

Kosar i njegove kolege u svojoj studiji su pokušali da istraže uticaj otpada i njegov obim u okeanima. U brodu „Malaspina“ obišli su svijet i sakupljali uzorke vode i merili koncentraciju plastike. Takođe, analizirali su podatke iz nekoliko drugih studija.  A, njihovo otkriće prvo je za njih same bilo šokantno. Naime, utvrdili su da bez obzira na drastično povećanje proizvoda od plastike danas u okeanima ima 35.000 tona plastike, a statistički trebalo bi da bude nekoliko milion tona. Ili, još tačnije, 99% otpada je nestalo.

Takođe, otkrili su da malih djelova plastike, poput onih veličine od pet milimetara, uopšte nema u okeanima. Kako tvrde, moguće je da su ti djelići razloženi u još sitnije i nemoguće ih je naći, a njihov uticaj na okean je nepoznat. Druga mogućnost jeste da ti djelići tonu u okeanske dubine.

b92.net

4 Komentara

 • Link komentara Sreten četvrtak, 03 jul 2014 13:49 Napisano Sreten

  Sve ce to narod sazvakati

 • Link komentara Miki četvrtak, 03 jul 2014 13:50 Napisano Miki

  Ovakve vijesti samo vi objavljujete, ostali se bave politikom i estradom i nazalost imaju najvise pratilaca.

  Sve pohvale za NVO Zeleno Srce

 • Link komentara NVO Zeleno Srce četvrtak, 03 jul 2014 13:53 Napisano NVO Zeleno Srce

  Zahvaljujemo što nas pratite, zaštita životne sredine bi trebala da nam je svima u prvom planu, kao način življenja, kao lična higijena prije svega oko nas i u mjestima gdje živimo.

  Misija nam je da povećavamo dnevno svijest o neophodnosti promjene stavova prema prirodi i zelenog ekonomiji.

 • Link komentara Vasilije petak, 12 decembar 2014 20:32 Napisano Vasilije

  Na površini mora širom sveta nalazi se oko 269 hiljada tona plastičnog otpada - upozoravaju naučnici, koji su se bavili eko stanjem okeana.

  Plastične kese za kupovinu, flaše, igračke, četkice za zube, kante, obuća, kišobrani i mnoge druge stvari načinjene od plastike i sličnih materijala plutaju okeanima i ugrožavaju morski život.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish