Get Adobe Flash player

 


subota, 19 april 2014 11:52

Poljoprivreda ugrožava čovjekovu sredinu manje od energetike i transporta

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Za proizvodnju pola kilograma mesa u atmosferu se emituje isto toliko gasova koji stvaraju efekat staklenika koliko i vožnja kolima na nekoliko desetina kilometara - upozoravaju ekolozi. Da bi se dobio kotlet od mesa, težak 225 grama, meso je neophodno samljeti, posoliti, zabiberiti, dodati nešto sječenog luka i kečapa, te izbaciti u atmosferu isto toliko gasova koji stvaraju efekat staklenika koliko i vožnja kolima 16 kilometara. Poljoprivreda ugrožava čovjekovu sredinu ništa manje od energetike i transporta - upozoravju eksperti UN. U stočarstvu ima nekoliko činilaca koji škode klimi. Životinje jedu ogromne količine biljki, koje bi potencijalno mogle da apsorbuju ugljen-dioksid. Neophodno je uzimati u obzir metan, koji se emituje kao rezultat životne aktivnosti kopitara.

Ukusno jelo skupo košta, a u cijenu spada i stanje čovjekove sredine. Na Novom Zelandu stočarstvo je glavni izvor emisija u atmosferu gasova, koji vode efektu staklenika - navode ruski mediji. Što je veće populacija, više se proizvode hamburgeri. Zato ljudi koji smanjuju količinu mesa koju konzumiraju - doprinose očuvanju čovjekove sredine. Ljudi, u principu, jedu više mesa nego što je potrebno ljudskom organizmu. Izbalansirana ishrana sa manjom količinom mesa automatski će voditi manjem trošku energije i emisijama gasova, koji vode efektu staklene bašte.

Moguće je izbjeći potpuno odustajanje od mesa, ali je u organizaciji poljoprivredne proizvodnje neophodno uzimati u obzir negativni uticaj na klimu i truditi se da se on maksimalno smanji. Prema mogućnostima, neophodna su pošumljavanja i bolje korištenje parcela. Prema negativnom uticaju na čovjekovu sredinu, poljoprivreda zauzima tek treće mjesto - poslije energetike i transporta - zaključuju eksperti.

abrasmedia.info

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish