Get Adobe Flash player

 


utorak, 15 april 2014 09:17

Danska zemlja koja će protjerati ugljen-dioksid

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Naučnici tvrde da je još uvijek moguće zadržati prosječan rast godišnje temperature ispod dva stepena, ukoliko se odmah donese niz političkih i tehničkih mjera. To je jedina šansa da se ograniči dejstvo prirodnih katastrofa kao što su suše i poplave. Da li je to zaista moguće? Danska planira da potpuno eliminiše ugljen-dioksid u prozvodnji električne i toplotne energije do polovine 21. vijeka. Cilj za 2020. godinu je da se 70 % struje dobija na ekološki način. Danska privreda je od 1980 porasla za 78 %, ali potrošnja energije je ostala gotovo ista.

Već danas iz obnovljivih izvora energije dobijamo 43 % energije, kaže Kristofer Betcau, zamjenik direktora organizacije Energistirelsen, institucije koja je u Danskoj zadužena za prelazak na zelene izvore energije. Ovaj stručnjak za DW dodaje da su planovi danskih vlasti realni, odnosno da je moguće poptuno eliminisati upotrebu uglja, nafte i gasa do 2050.

Predvodnici u Evropskoj uniji

Stručnjak Tobijas Auštrup, iz organizacije Grinpis u Njemačkoj, može samo da se nada da će i njemački političari jednoga dana biti toliko ambiciozni. Auštrup je referent za reformu energetskog sektora u svojoj organizaciji, i za Dansku ima samo pohvale: „Oni pokazuju da je moguć prelazak na čiste izvore energije i u industrijskim zemljama usred Evrope, i to ozbiljno i brzo.“  Slične reforme se već godinama sprovode i u Njemačkoj, ali Auštrup nije zadovoljan: „Za sada, njemački prelazak na čistu energiju svodi se samo na struju“, objašnjava on. Zbog toga bi i u Njemačkoj valjalo sprovesti par ideja iz Danske, kao što je „zabrana grijanja na fosilna goriva i oslanjanje na kombinovanu proizvodnju toplote i struje“, predlaže Auštrup. „Takva postrojenja su veoma efikasna, jer sakupljaju toplotu koja se stvara tokom dobijanja struje, i koriste je za grijanje.“

Danska koristi svoj vjetar

Što se tiče upotrebe energije vjetra, uslovi u Danskoj su izuzetnu dobri – ta zemlja ima obalu dugu 7.300 kilometara što pogoduje izgradnji vjetrenjača koje prozvode struju iznad površine mora. Vlasti Švedske, Danske i Njemačke zajednički rade na postrojenju sa turbinama na vjetar u Baltičkom moru, koje bi trebalo da počne sa radom najkasnije do 2020. godine. Slična elektrana na vjetar otvorena je prošle godine u moreuzu Kategat, a vjetrenjače je proizveo njemački koncern Simens. Istovremeno, nije dovoljno graditi takva postrojenja samo van danskih obala. Da bi se ispunili zacrtani ciljevi, slična postrojenja moraju da se grade i u unutrašnjosti zemlje, čemu su se mnogi Danci odlučno protivili, između ostalog jer kuće u blizini džinovskih vjetrenjača gube na cijeni. Turbine na vjetar mogu da budu visoke i do 150 metara, prilično su bučne i menjaju izgled pejzaža.  Od 2008, stvari su se promijenile, objašnjava Betcauv. Država je odlučila da se vlasnicima kuća ubuduće isplaćuje nadoknada štete. Osim toga, najmanje dvadeset odsto akcija za izgradnju postrojenja moraju biti ponuđene lokalnom stanovništvu, da bi i oni imali interes da investicija bude uspješna. Povrh toga, dio prihoda ide direktno u opštinski budžet. Sada postoji „direktna korist za opštine i za građane” kaže Betcauv.

Nove mogućnosti za skladištenje energije

Električni automobili su takođe dio plana danskih vlasti za što bolje korišćenje energije vjetra: „Mi ne odlučujemo kada vjetar duva“, kaže on. „Ali, električni automobili mogu da posluže i za skladištenje energije vjetra“, objašnjava ovaj stručnjak. Drugim riječima, kada vjetra ne bude, akumulatrori električnih automobila mogu da vrate energiju u mrežu. Još jedno rješenje iz Danske su ogromni grijači ili toplotne pumpe, koje pretvaraju višak energije vjetra u toplotu, na primjer, kada iznenada izbije oluja. Pored toga, danska elektrodistribucija oslanja sve više na solarnu energiju, ali i biomasu.

dw.de

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish