Get Adobe Flash player

 


utorak, 04 februar 2014 08:56

Dark Hedges spektakularni tunel od stabala u Irskoj

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

The Dark Hedges je popularna turistička atrakcija u Sjevernoj Irskoj, i popularna destinacija za fotografe, slikare, kao i vjenčanja. Mnogi posjetioci tvrde da je upravo ovaj drvored bukovih stabala jedna od najlepših cesta na svijetu. Stabla je posadila porodica Stuart u osamnaestom vijeku, sa namjerom da impresioniraju posjetioce koji se upute prema njihovoj kući, Gracehill House. Dvjesto godina kasnije, stabla su stvorila prelijep prizor koji je danas poznat kao Dark Hedges.

Prema lokalnoj legendi, Dark Hedges progoni “Siva Dama”, duh sluškinje iz obližnje kuće koja je umrla u sumnjivim okolnostima. Drugi opet vjeruju da je Siva Dama duh iz obližnjeg groblja koji zajedno sa ostalim izmučenim dušama luta ovim putem. Ovim legendama značajno je doprinio stalni zvuk koji proizvodi vjetar dok se provlači kroz guste krošnje stabala.

Nakon svoje posjete Dark Hedges-u, svjetski poznati fotograf Jim Zuckerman napisao je: “Jedna od najljepših cesta koju sam ikada vidio je ovaj seoski put u Sjevernoj Irskoj. Stabla formiraju tunel koji je spektakularan u bilo koje doba dana, ali mislim da je u sumrak posebno intrigantan i tajanstven”.

pixelizam.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish